KÖÖGITÄHESTIK | Mis imeasi on umeboshi?

Retsept ja foto: Juta Raudnask, Umami.ee, 6. november 2019

ehk Jaapani marineeritud Ume ploom on põnev vili, mis jaapanlaste uskumuse kohaselt hoiab seedimise korras ja aitab ka pohmelli vastu.

Umeboshi saamiseks marineeritakse Ume ploome meresoolalahuses. Lõpptulemusena saadakse marineeritud hoidis, millel on tugev hapukas ja soolane maitse. Suure sidrunhappesisaldusega umeboshi’t kasutatakse Jaapani köögis iga päev, seda saab edukalt kasutada riisiroogades, marinaadides, kastmetes, köögiviljatoitudes, nuudliroogades ja salatites. Eestis võib umeboshi’t leida näiteks veebipoest Umami.ee.

Anname ka ühe lihtsa salatretsepti, mille iva seisnebki just umeboshi’s. Kuna see on samal ajal nii soolane, hapu kui ka puuviljane, sobib see imehästi kurgi-redisesalati maitsestamiseks.

Kurgi-redisesalat umeboshi’ga
Valmistamisaeg: kuni 30 minutit
Mitmele: 4-le

  • 1 pikk kurk
  • 5 redist
  • 2 tl umeboshi’t (püreena)
  • 5 tl mirin’it
  • 1 tl mett või agaavisiirupit
  • 3 tl sojakastet
  • 2 tl laimimahla
  • musta pipart
  • 1–2 tl vetikate segu (soovi korral)

Lõika kurgid ja redised viiludeks. Sega kokku umeboshi, mirin, mesi, sojakaste ja laimimahl. Sega kaste köögiviljadega kokku ja maitsesta musta pipraga. Serveerimisel võid salati soovi korral üle puistata vetikahelvestega!

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?