PUUST JA PUNASEKS! Kuidas valmistada skoone?

Retsept ja fotod: Ragne Värk, 6. november 2019

Inglismaalt pärit pisikesi küpsetisi on seal kandis popp pakkuda kellaviietee ajal. Traditsiooniliselt serveeritakse skoone vahukoore ja maasika- või vaarikamoosiga, kes aga soovib, võib neid pakkuda ka soolaste lisanditega.

Küpsetamiseks vajad:

  • 6 dl nisujahu
  • 1 tl soodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 sl (kuhjaga) suhkrut
  • 1 tl soola
  • 125 g võid
  • 200 g hapukoort
  • lahtiklopitud muna (määrimiseks)

Valmistamisaeg: 25 min
Kogus: 8–10 tükki

TEE NII!


1. Sega kuivained omavahel, lisa või ja näpi sõrmede vahel purutaoliseks massiks.


2. Lisa hapukoor. Sõtku, kuni tainas sõrmede küljest lahti tuleb ja saad moodustada ühtlase tainapalli.


3. Rulli tainas jahusel pinnal umbes 2–3 cm paksuseks.


4. Lõika ümmarguse vormi abil välja tainakettad. Vormi läbimõõduks võiks olla umbes 6 cm.


5. Aseta tainaringid ahjuplaadile ja määri neid pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 200kraadises ahjus 15–17 minutit.


6. Õigesti valminud ja küpsenud skoonidele tekib keskele pragu, mille abil saad küpsetise lihtsasti poolitada täidise lisamiseks.


3 soovitust parimate skoonide valmistamiseks
1. Või ja hapukoor olgu kindlasti külmkapikülmad.
2. Kasuta tainaketaste lõikamiseks teravate servadega vormi. Suru vorm otsejoones alla ja väldi ringjaid liigutusi.
3. Ära silu tainaketta ääri, kuna siis ei teki skoonidesse soovitud pragusid.


Ja lõpuks …
Sega meelepärane lisand hapukoorega, määri paras ports skoonide prakku ja lase hea maitsta!
Lisandiks sobivad näiteks:

  • kuivatatud marjad;
  • värskelt riivitud apelsini- või sidrunikoor;
  • hakitud pähklid;
  • šokolaaditükid;
  • kardemon;
  • tugevamaitseline juust ja ürdid;
  • päikesekuivatatud tomatid ja paprikapulber.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?