ROOSAVAHULINE SEFIIR! Samm-sammult õpetus, kuidas ise vaevata hullutav maius valmistada

Ragne Värk, 29. jaanuar 2020

Sefiiri valmistamine võib esmapilgul keerukas tunduda. Tegelikult aga ei kulu selle meisterdamiseks tundigi. Ainus tüütu osa on ehk sefiiri pikk kuivamisaeg, sest maius näeb nii hea välja, et tahaks selle ju kohe ära süüa!

Kogus: 20–30 sefiiripoolikut
Valmistamisaeg: 30 minutit + sefiiri kuivamisaeg

  • 125 g maasikatoormoosi või mõnda muud meelepärast moosi
  • 1 toatemperatuuril munavalge
  • 35 g vett
  • 2 tl agar-agarit
  • 200 g suhkrut

1. Pane moos ja munavalge kõrgete äärtega kaussi.


2. Mikserda segu heledaks vahuks. Korraliku vahu saamiseks kulub umbes 4–5 minutit. Saadud vaht peab olema kohev ja heleroosa (kui kasutad maasikatoormoosi).


3. Sega teises kausis kokku vesi, agar-agar ja suhkur. Kuumuta keskmisel temperatuuril pidevalt segades umbes 4 minutit ehk kuni suhkur on sulanud ja segu paksenenud. Tõsta tulelt.


4. Alusta uuesti maasikavahu vahustamist, ise samal ajal sulanud tarretumissegu juurde niristades.


5. Vahusta taas umbes 3–5 minutit, kuni segu on paks ja tekivad tugevad tipud.


6. Pane segu pritskotti ja vajuta küpsetuspaberile pisikesed ringid.


7. Lase sefiiril toatemperatuuril kuivada ja tugevneda vähemalt 6 tundi. Pane kuivanud sefiiripoolikud omavahel kokku ja püherda neid tuhksuhkrus.


Milline moos on parim?
Valmistamiseks sobib nii toor- kui ka keedetud moos, mis ei ole üleliia magus. Oluline on, et see ei sisaldaks tükke ega seemneid. Soovi korral võid moosi lusikaga läbi sõela suruda, nii saab mass ühtlasem. Sefiiri valmistamiseks kuluv moosikogus peab olema täpselt 125 grammi.


Kust kohast leida agar-agarit?
See vetikatest valmistatud tarrendaja on sefiiri valmistamiseks parim. Ära asenda seda želatiiniga! Agar-agarit leiad suuremate kaupluste (näiteks Selveri) riiulitelt, kus asuvad ka erinevad suhkrud ja želatiin.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?