KÕHT TÄIS SALATIST: kolm üllatavalt lihtsat ja lahedat maitsekooslust

Ragne Värk, 29. jaanuar 2020

Salat ei pea olema ainult lisand liharoa juurde. Toitvad ja suurepärase maitsekooslusega salatid sobivad suurepäraselt ka lõuna- või õhtusöögiks!

Lõhesalat praekartulitega 

Lõhesalat praekartulitega (Ragne Värk)

Väheste komponentidega salat on põneva maitsekooslusega ja väga toitev. Sobib söömiseks ka gluteenitalumatusega inimestele.

Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 20 min

  • 2 suuremat või 4 väiksemat keedetud kartulit
  • 2 peotäit erinevaid rohelisi salatilehti
  • 3 sl punaseid ube
  • 150 g soola- või kuumsuitsulõhet

Kaste:

  • 2 sl Kreeka jogurtit
  • 2 sl majoneesi
  • 1 tl sidrunist pressitud mahla
  • 2 sl hakitud tilli
  • maitsestamiseks soola, pipart, suhkrut

Viiluta kartulid ja prae pannil õli-võisegus kuldpruuniks. Maitsesta soolaga.
Sega kokku kastmeained, maitsesta. Laota salatilehed kahele taldrikule. Lisa oad, praekartulid ja kaste. Kõige viimasena aseta salatile lõhe, raputa üle pipraga ja serveeri.

Tatrasalat rebitud kanaga

Tatrasalat rebitud kanaga (Ragne Värk)


Rebitud kanaga saab täiustada salateid, püreesuppe, vrappe või näiteks munaroogi. Võid suurema koguse rebitud kana eelnevalt valmis küpsetada, nii on seda mugav külmikust võtta ja toitudele lisada.

Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 30 min + kana küpsemisaeg

Rebitud kana:

  • 300 g kanafileed
  • soola pipart
  • vett (ahjuvormi)

Kaste:

  • 2 sl teriyaki-kastet
  • 2 tl mett
  • 3–4 sl sojakastet
  • 2 tl laimist pressitud mahla
  • 125 g (toor)tatart
  • 100 g suhkruherneid või aedube
  • 1 sl võid
  • 2 suurt peotäit erinevaid rohelisi salatilehti (näiteks frillice ja rukola)
  • 6 kirsstomatit

Peale:

  • 1 tl maitserohelist (koriandrit, murulauku, tilli vms)
  • 2 tl seemneid
  • pipart

Esmalt valmista kana. Maitsesta fileed heldelt soola ja pipraga (võid fileed poolitada). Tõsta liha väiksemasse ahjuvormi. Lisa niipalju vett, et kana oleks poolenisti vees. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 175kraadises ahjus täiesti pehmeks. Ribasta kana kahvliga.
Sega kastmeained omavahel ja lisa rebitud kanale. Sega korralikult läbi. Keeda tatar soolaga maitsestatud vees ja nõruta. Kuumuta suhkruherned või aedoad pannil võis läbi.
Sega omavahel salatilehed, tatar, suhkruhernes või oad ning jaga kahele taldrikule. Pane peale rebitud kana ja kirsstomatid. Raputa üle maitserohelise, seemnete ja pipraga. Serveeri.

Jääsalati-peekonisalat

Jääsalati-peekonisalat (Ragne Värk)


Põneva salati olulisim osa on viiludeks lõigatud jääsalatipea, mis niristatakse üle maitsva juustukastme ja teiste lisanditega. Salat on gluteenivaba.

Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 20 min

  • 75 g (suitsu)peekonit
  • 2 muna
  • 1 jääsalatipea
  • 2 tl hakitud Kreeka pähkleid
  • 2 tl murulauku

Kaste:

  • 50 g toorjuustu
  • 75 g sinihallitusjuustu
  • 50 g Kreeka jogurtit
  • 1 tl sidrunist pressitud mahla
  • soola, pipart, suhkrut
  • pisut kohvikoort (vajadusel)

Kastmeks tükelda sinihallitusjuust ja mikserda ülejäänud ainetega ühtlaseks seguks. Maitsesta. Kui segu tundub liiga paks, lisa pisut koort.
Prae tükeldatud peekon pannil krõbedaks, tõsta kõrvale. Prae samal pannil peekonirasvas valmis ka munad, jättes munakollase vedelaks.
Lõika jääsalatist kaks paksemat salativiilu ja tõsta need kahele taldrikule. Nirista üle rohke kastmega, tõsta peale praemuna ja peekon. Raputa üle pähklite ja murulauguga. Serveeri!

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?