Mida hakata pihta yuzuga?

Retsept ja foto: Umami.ee, 11. detsember 2019

Yuzu ehk juunosidrun on Hiinast pärit tsitruseline. Maitselt unikaalne, uskumatult aromaatne ja ühteaegu nii hapukas, mõrkjas kui ka magus. Vili meenutab välimuselt väikest kortsus koorega greipi ja arvatakse, et yuzu ongi tekkinud metsiku hapu mandariini ja sidruni ristumisel.
Yuzu’t süüakse harva puuviljana. Ent Jaapani ja Korea köögis kasutatakse selle aromaatset koort sarnaselt sidruniga. Sellest tehakse marmelaadi, seda kasutatakse küpsetistes, magustoitudes teejookides, kala ning teiste toitude maitsestamisel.
Yuzu’t võid leida nii koore kui ka mahlana veebipoest Umami.ee.

Yuzu-võie
Sidrunivõie ehk lemon curd on paljudele teada. Kui sul aga leidub kodus yuzu-mahla, saab sellest lihtsasti valmistada yuzu curd’i. See võie on suhkruvaba ja magustatud steeviaga. Kui soovid, võid selle asemel kasutada ka tavalist valget suhkrut.

Valmistamisaeg: 20 min

  • 120 ml võid
  • 100 ml steeviat
  • 80 ml yuzu-mahla
  • 6 munakollast

Sulata potis või ja eemalda tulelt. Sega kokku steevia ja yuzu-mahl, sega steevia sulamiseni. Lisa saadud segu sulatatud võile. Vispelda sisse munakollased ja tõsta pott uuesti tulele. Kuumuta madalal kuumusel paksenemiseni, ise pidevalt vispliga segades. Väldi ülekuumutamist, kuna nii võib segu tükki tõmbuda. Valmis võie peab olema läikiv ja siidine.


Kasuta seda võiet:

  • pavlova täidisena;
  • röstsaial;
  • pannkookidel;
  • jäätise lisandina;
  • kookidel-tortidel;
  • erinevates magustoitudes;
  • kreemide maitsestamiseks.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?