KÄÄRI KÄISED ÜLES! Maitsvaimad piparkoogid saad kodusest tainast

Retseptid ja fotod: Ragne Värk, 11. detsember 2019

Olgugi et poeriiulid on erinevatest piparkoogitainastest lookas, valmivad kõige hõrgumad jõuluküpsised ikkagi isetehtud tainast. Võta ette üks korralik tainategu ja täida toad pühadelõhnaga.

Piparkoogitainas

  • 200 g suhkrut (suhkrusiirupi keetmiseks)
  • 100 g keeva vett (suhkrusiirupi keetmiseks)
  • 100 g suhkrut
  • 200 g toasooja võid
  • 5 tl piparkoogimaitseainet
  • 2 toasooja muna
  • 450 g nisujahu
  • 2 tl soodat
  • 0,5 tl soola

1. Valmista suhkrusiirup. Selleks pane pannile suhkur ja lase sel keskmisel kuumusel vaikselt sulada. Kui hakkab tekkima siirup, alusta vaikselt segamist – see on vajalik ühtlase ja karamellise lõpptulemuse saavutamiseks. Suhkrut ära üleliia kaua pruunista, kuna see võib kõrbema minna. Kõrbenud suhkrust tehtud siirupil on ebameeldiv mõrkjas maitse.

2. Kui suhkur on täielikult sulanud, vala pannile juurde keev vesi. Ära ehmu, kui segu hakkab mullitama ja suhkur tõmbab tükki.

3. Kuumuta siirupit pidevalt segades, kuni suhkrutükid sulavad ja saad ühtlase tekstuuri. Varu selleks pisut kannatust ja aega, kuna suhkrutükid ei sula otsekohe. Valminud suhkrusiirupit võid kasutada kohe või säilitada purgis kuni järgmise kasutamiskorrani.

4. Piparkoogitaina valmistamiseks kuumuta siirup uuesti keema. Lisa segades 100 g suhkrut ja lase sel sulada. Tõsta anum pliidilt, lisa võitükid ja piparkoogimaitseaine. Sega ühtlaseks massiks ja lase segul jahtuda 10 minutit.

5. Lisa kloppides juurde munad ja omavahel segatud kuivained.

6. Sega ühtlase taina saamiseni. Tainas peab jääma pehme. Tõsta see vähemalt tunnikeseks külmkappi tahenema. Piparkoogitainas sobib hästi samal päeval valmistamiseks, kuid seistes maitsed täiustuvad ja seetõttu võid suurema koguse tainast juba külmkappi valmis teha.

7. Meisterda külmkapis tahenenud tainast piparkoogid. Küpseta küpsiseid 175 kraadi juures 7–12 minutit. Soovi korral kaunista glasuuriga.


Kui soovid, võid ka piparkoogimaitseaine ise teha!
Selleks vajad:

  • 2 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl jahvatatud nelki
  • 1 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 0,5 tl jahvatatud vürtsitera

Jahvata nelk ja vürtsiterad kohviveskis. Muskaatpähkel riivi peene riivipoolega. Sega komponendid kokku. Säilita õhukindlas anumas.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?