SAMM-SAMMULT: nostalgilisi Moskva saiakesi on nii lihtne ise teha

Ragne Värk, 18. märts 2020

Kohvikumenüüdes aukohal ilutsevad võised ja kreemised Moskva (või Viini - toim.) saiakesed maitsevad lihtsalt võrratult.

Kogus: 12−15 saiakest
Valmistamisaeg: 1 tund 30 minutit

  • 7 g kuivpärmi (kasutatud Nordic Yeasti kuivpärmi)
  • 100 g suhkrut
  • 1 tl soola
  • 250 g piima
  • 425−450 g nisujahu
  • 100 g toasooja võid + 50 g võid (hiljem taina kihistamiseks)

Täidis:

  • 300 ml piima
  • 2 sl võid
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 2 sl nisujahu
  • 2 sl mannat
  • 2 muna
  • 4 sl suhkrut

Tee nii!

undefined (Ragne Värk)


1. Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kuumuta piim potis soojaks (37−39 kraadi) ja lisa pärmisegule. Lisa jahu ja või ning sõtku korralikult ühtlaseks tainaks.

undefined (Ragne Värk)


2. Kata anum rätikuga ja kergita tainast 40−50kraadises ahjus umbes 40−50 minutit. Kerkinud tainas peab olema vähemalt kahekordistunud.

undefined (Ragne Värk)


3. Vahepeal valmista täidis. Pane potti piim, või ja vanillsuhkur. Lase keema tõusta. Lisa piimasegule omavahel segatud jahu ja manna. Kuumuta segu keskmisel kuumusel pidevalt vispliga kloppides paksenemiseni. Vala hulka omavahel segatud muna ja suhkur ning kuumuta taas paksenemiseni. Ole valvel, et segu põhja ei kõrbeks! Lase täidisel maha jahtuda.

undefined (Ragne Värk)


4. Rulli tainas jahusel pinnal ristkülikuks. Määri 2/3 tainale toasoe või (50 g).

undefined (Ragne Värk)


5. Tõsta ilma võita tainapool 1/3 võiga määritud tainaosale.

undefined (Ragne Värk)


6. Voldi samamoodi keskele kokku ka teine tainapool. Tõsta 30 minutiks jahedasse.

undefined (Ragne Värk)


7. Rulli tainas jahusel pinnal uuesti lahti.

undefined (Ragne Värk)


8. Eemalda noaga ebaühtlased servad ja lõika tainas ruutudeks. Ära lõikeääri sõrmedega kinni suru – need peavad jääma puutumata. Vastasel juhul need küpsedes ei kihistu.

undefined (Ragne Värk)


9. Tõsta taina keskele eelnevalt valmistatud täidis.

undefined (Ragne Värk)


10. Voldi tainaservad keskele kokku. Suru kõvasti kinni, et need küpsemisel lahti ei läheks. Suru lausa tainast läbi, et keskele jääks sügav auk. Valmista samamoodi ka teised saiakesed ja lase toatemperatuuril 10 minutit kerkida. Määri saiu lahtiklopitud munaga ja küpseta 200kraadises ahjus kuldseks. Aega kulub 15−20 minutit.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?