TEE KODUS: kolm lihtsat Hiina köögi klassikut, millega kodukokandust vürtsida

Ragne Värk, 18. märts 2020

Hiina toit on populaarne, sest oma lemmiku leiab sellest rahvusköögist igaüks. Põneva maitsega «hiinakat» saab teha ka kodus, road valmivad ääretult lihtsalt ning sobivad hästi nii lõuna- kui ka õhtusöögiks.

Hiinapärane ananassikana

undefined (Ragne Värk)


Selles roas saavad kokku Hiina köögile omane magus ja soolane. Kõrvale paku keedetud riisi.

Kogus: 4−6-le
Valmistamisaeg: 30−40 minutit

  • 4 kanafileed
  • soola, pipart
  • maisitärklist
  • 2−3 muna
  • õli

Kaste:

  • 1,5 dl ananassimahla
  • 0,5 dl heledat sojakastet (light soy sauce)
  • 0,5 dl puljongit
  • 2 sl mett
  • 1 küüslauguküüs
  • 100 g purustatud (konserv)ananassitükke
  • 2−3 sl hakitud soolapähkleid

Sega kastmeained kokku ja kuumuta keemiseni. Tükelda kanafileed, maitsesta soola ja pipraga. Püherda kanafileesid esmalt maisitärklises ja siis lahtiklopitud munades.
Kuumuta pannil õli. Küpseta liha mõlemalt poolt kuldpruuniks. Vajadusel küpseta kana mitmes jaos. Pärast küpsetamist tõsta kogu liha tagasi pannile. Vala juurde eelnevalt valmistatud kaste. Kuumuta kaste paksenemiseni. Jälgi, et kõik kanatükid saaksid kastmega üleni kokku. Kui kaste on liiga paks, lisa juurde pisut puljongit.
Maitsesta lõplikult ja serveeri.

Lihtne brokoli-veiselihahautis

undefined (Ragne Värk)


Toitvas ja väga maitsvas hautises võid kasutada veise- või kanaliha. Paku toitu raamennuudlite või riisiga.

Kogus: 4-le
Valmistamisaeg: 30 minutit

  • 550 g veiseliha
  • 1 brokolipea

Kaste:

  • 0,5 dl heledat sojakastet
  • 2 sl maisitärklist
  • 3 küüslauguküünt (peenestatuna)
  • 3 sl õunasiidriäädikat
  • 2−3 sl mett
  • 1 tl riivitud ingverit
  • 2 sl seesamiõli
  • 1 tl hakitud tšillit
  • 2 dl puljongit

Lõika veiseliha peeneteks ribadeks ja haki brokoli väiksemateks tükkideks. Sega kastmeained omavahel.
Kuumuta pannil õli. Pruunista veiselihatükid. Vala juurde kaste ja keeda madalal kuumusel mõni minut. Lisa brokoliõisikud ja kuumuta umbes 3−5 minutit. Vajadusel lisa puljongit. Serveeri kohe.

Chow mein ehk köögivilja-nuudliroog

undefined (Ragne Värk)


Tegemist on populaarse köögivilja-nuudliroaga, millele lisatakse vahel ka liha. Toidu teeb eriliseks kaste.

Kogus: 4-le
Valmistamisaeg: 30 minutit

  • 1 sibul
  • 3 sellerivart
  • 0,5 Hiina kapsast
  • 0,5 dl sojakastet
  • 1 sl pruuni suhkrut
  • 2 tl purustatud ingverit
  • 0,25 tl pipart
  • 200 g raamennuudleid

Haki sibul, viiluta sellerivarred ja tükelda Hiina kapsas. Keeda nuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta.
Sega kastmeks kokku soja, suhkur, purustatud ingver ja pipar.
Kuumuta sibul, seller ja Hiina kapsas pannil õlis läbi. Lisa nuudlid ja kaste ning sega kõik korralikult läbi. Maitsesta lõplikult ja serveeri.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?