Toidukile on eilne päev. Kasuta mesikangast!

Helle Rudi, 18. märts 2020

Toidukilet läheb majapidamises ikka vaja, aga keskkonnale on kilematerjal teadupoolest paras löök. Sama töö teeb ära mesikangas, mida võib igaüks kodus ka ise valmistada.

Õpetus Örrekese meistrikoja perenaiselt Kadrin Pintsonilt

Mesikangas on eriti popp noorte ja keskkonnateadlike seas. Ja miks ka mitte – seda saab ju kasutada kõikjal, kus muidu kasutaks toidukilet.

Örrekese meistrikoja perenaine Kadrin Pintson on kasutanud mesikangast oma koduses majapidamises umbes aastakese. Vahaga kaetud riidetüki sisse mähib ta nii pooliku tomati kui ka toidukorrast järele jäänud juustu. Ja kui mõnel moosipurgil on kaas kaduma läinud, katab ta sellegi kangaga. Kõik säilib väga hästi, kiidab ta. Eriti mugav on Kadrini sõnul aga pakkida mesikangasse kooli või tööle kaasa võetavaid võileibu. Sel juhul soovitab naine pambule ümber keerata nööri või kummi. «Ka siis, kui see kausile peale panna, tasub kumm ümber tõmmata. Nii püsib kangas tihkemalt ümber,» jagab ta näpunäiteid.

Abi terveks aastaks

Ehkki mesikangast müüakse ka kauplustes, on seda loodussäästlikku toidusäilitusmaterjali lihtne ka ise teha, kasvõi vanast padjapüürist. Hea on seegi, et erinevalt toidukilest on mesikanga eluiga kordades pikem ja puhastaminegi pole raketiteadus – piisab vaid sortsukesest jahedast veest. Sooja veega kanga kallale minna ei maksa, see sulatab vahakihti. Ja kindlasti ei tohi seda asetada mikrolaineahju või (nõude)pesumasinasse.

Vahakanga keskmine eluiga on umbes aasta, kuid mõistagi sõltub see ka sellest, kui usinalt kangatükki kasutatakse. Et kattematerjali aeg on läbi saanud, näed sellest, et riie enam ei nakku ega hoia vormi. Siis võib selle lihtsalt väikesteks tükkideks lõigata ja komposti visata või põletada.

Kangas valmib lihtsalt, kutsu ka lapsed appi!

Vajaminevad asjad (Erki Pärnaku)

Vajad:

  • puuvillast riiet (u 25−25 cm)
  • mesilasvahalehti (üks leht kaalub umbes 10 g)
  • ahjuplaati küpsetuspaberiga või ühekordset alumiiniumfooliumist küpsetusplaati.

Mesilasvaha saab osta looduspoodidest, laatadelt, mesinikelt.

1. Aseta kangas ühekordsele alumiiniumfooliumist küpsetusplaadile. Sobib ka tavaline ahjuplaat, aga see on vaja kindlasti katta küpsetuspaberiga. Sulanud vaha on hiljem raske kätte saada.

1. (Erki Pärnaku)



2. Kata riie ühtlaselt mesilasvahatükkidega. Ära unusta ääri. Kel mesilasvahalehti käepärast pole, aga on mesilasvaha, võib seda suurema tüki küljest riivida.

2. (Erki Pärnaku)


3. Soojenda ahi umbes 60−70 kraadini. Aseta plaat ahju. Jälgi hoolikalt, sest mesilasvaha sulab juba paari minutiga.

3. (Erki Pärnaku)


4. Kui vaha on sulanud, võta plaat kohe ahjust välja. Õhuta kangast näppude vahel, kuni see mõne minuti jooksul tahkub.

4. (Erki Pärnaku)


Väike nipp! Et lastel oleks lõbusam, võib kanga kaunistada tekstiilimarkeritega või näiteks oma mesikangale nime peale kirjutada. Siis on kohe selge, kelle poolik smuuti külmkapis joomist ootab!

Nipp! (Erki Pärnaku)


Poest saab ka!

Kel parasjagu näpud käsitöö järele ei sügele, ent mesikangas tundub sellegi poolest põnev kraam, võib seda tellida erinevatest internetipoodidest ja osta ka tavakauplustest.

Muide, mesikangas on vaid üks viis selle väärt materjali nimetamiseks. Kui kauplustest otsid, võid küsida ka nakkeriiet, vahakangast või hoopis toidumähikut. Hea laps, mitu nime!

LapaDuu mesivahalapikesed (3 tk). Hind veebipoes Sahvrirotid.ee 21.00 (Erki Pärnaku)
Mesilasvahalapid (3 tk). Hind Kaubamajas 14.99 (Erki Pärnaku)
Toidumähik mesilasvahast. Hind veebipoes Rohepakend.ee 7.95 (Erki Pärnaku)
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?