SAMM-SAMMULT TEGEMISE ÕPETUS| Brita – luksuslik kookide kuninganna

Ragne Värk, 12. veebruar 2020

Magusast beseest, biskviidist ja kohupiimatäidisest koosnev Brita kook on eriline ning luksuslik. Valmista seda pidulikumaks tähtpäevaks või rõõmustamaks argipäeval parimaid sõpru. Kuigi paljudele võib selle koogi tegemine tunduda keeruline, siis tegelikkuses pole asi sugugi nii hull. Kui jälgid meie sammsammulisi pildiõpetusi, õnnestub kook kindlasti.

Kogus: 10–12 viilu
Valmistamisaeg: 1 tund

Põhi:

  • 150 g toasooja võid
  • 1,5 dl suhkrut
  • 3 munakollast
  • 1,5 dl nisujahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 tl vanillsuhkrut
  • 75 g hapukoort

Besee:

  • 3 munavalget
  • 1,5 dl suhkrut
  • peotäis mandlilaaste

Täidis:

  • 1 dl vahukoort
  • 100 g toasooja toorjuustu
  • 300 g maitsestamata kohupiimapastat
  • 1–2 sl suhkrut
undefined (Ragne Värk)

1. Põhja valmistamiseks vahusta või suhkruga. Seejärel lisa lusikaga segades munakollased.

undefined (Ragne Värk)


2. Lisa omavahel segatud kuivained ja hapukoor. Sega tainaks.

undefined (Ragne Värk)


3. Pane pool valminud tainast küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø 22–24 cm) põhjale ning määri see vormis laiali. Ära ehmata, et tainast on vormis üsna õhuke kiht. Küpsemisel see kerkib.

undefined (Ragne Värk)


4. Besee valmistamiseks vahusta munavalged pehmeks vahuks. Vahustamist jätkates nirista juurde suhkur. Kasuta kindlasti teralist suhkrut, mitte tuhksuhkrut! Vahusta, kuni segu on tugevate tippudega ja läikiv.

undefined (Ragne Värk)


5. Tõsta pool beseesegust vormi tainale ja silu ühtlaseks. Kõige lihtsam on, kui tõstad besee vormi tupsudena ning siis määrid selle lusikaga laiali.

undefined (Ragne Värk)


6. Raputa peale mandlilaaste ja küpseta kooki ahju alumisel siinil 175 kraadi juures 20–25 minutit.

undefined (Ragne Värk)


7. Küpsemise ajal valmista täidis. Vahusta koor tugevaks vahuks. Sega toorjuust kausis lahti, lisa kohupiimapasta ja kõige viimasena vahukoor. Maitsesta suhkruga, kuid ära sellega liialda, sest beseega kaetud koogipõhjad on juba küllaltki magusad.

undefined (Ragne Värk)


8. Kui üks koogipõhi on ahjus valmis saanud, tõsta see vormist. Valmista järelejäänud tainast samas vormis veel üks koogipõhi. Vorm peab aga enne uue taina lisamist olema jahtunud. Kiireks jahutamiseks aseta vorm voolava külma vee alla. Lase valminud koogipõhjadel täielikult jahtuda.

undefined (Ragne Värk)


9. Ehita kook samasse koogivormi, milles põhjadki küpsetasid. Tõsta üks koogipõhi vormi, määri sellele täidis. Soovi korral võid enne täidise lisamist määrida koogipõhjale ka mõnda meelepärast moosi.

undefined (Ragne Värk)


10. Aseta ettevaatlikult peale teine koogipõhi. Lase koogil külmkapis ööpäev taheneda ning maitsestuda.

undefined (Ragne Värk)


Nipp!
Soovi korral võid koogi valmistada ka suuremasse kandilisse vormi. Nii ei pea kooki kaks korda küpsetama. Lõika valminud koogipõhi lihtsalt pooleks – nii jääb üks pool põhjaks ja teine katteks.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?