KÖÖGITÄHESTIK: vanad head klassikalised vastlakuklid

Ragne Värk, 12. veebruar 2020

Moosi ja vahukoorega täidetud kuklid eestlasele tutvustamist ei vaja. Ja kui varem söödi neid peamiselt vastlapäeval, siis tänapäeval on poed ja kohvikud vastlakuklitega varustatud juba kuu aega varem. Et meiltki on juba mitu korda vastlakuklite retsepti küsitud, otsustasimegi seda juba varakult jagada.


Peale Eesti on vastlakuklid äärmiselt populaarsed Taanis, Norras, Soomes ja Islandil. Eriti armastatud on need aga Rootsis, kus süüakse umbes 40 miljonit vastlakuklit aastas.

Põnev fakt on seegi, et vastlakuklite ajalugu ulatub mitmesaja aasta taha, täpsemalt 16. sajandi algusesse. Mõistagi ei olnud vastlakuklid tol ajal nii rikkalikud ja viimistletud. Selle nime all söödi hoopis sooja piima sisse pistetud pisikest kuklikest.


Kuigi vastlakuklitest on ohtralt tehtud ka erinevaid variatsioone (näiteks vastlakuklilaadsed profitroolid, moorapead ja vrapid), pakume meie ikka seda vana head klassikalist vastlakuklite retsepti.

Tee nii:
Tainas:

  • 2,5 dl piima
  • 25 g pärmi
  • 100 g suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 450–500 g jahu
  • 100 g toasooja võid
  • 1 lahtiklopitud muna (kuklite määrimiseks)

Täidis:

  • hapukat moosi
  • vahukoort
  • tuhksuhkrut (serveerimiseks)

Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Sega juurde jahu ja pehme või. Sõtku, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida u 1 tund.


Jaga tainas seitsmeks tainapalliks (u 130 g tükk). Sõtku igat tainapalli veel eraldi korralikult. Rulli pallid käte vahel sileda ja läikiva pinnaga kukliteks. Lase neil 10 minutit küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil kerkida, määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 180kraadises ahjus 20–25 minutit.


Lase kuklitel täielikult jahtuda. Lõika küpsetistelt mütsike maha. Täida kukkel hapuka moosi ja suhkruga magustatud vahukoorega. Raputa üle tuhksuhkruga.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?