KÖÖGITÄHESTIK | Kuidas teha falafele?

Ragne Värk, 15. jaanuar 2020

Kikerhernestest, küüslaugust ja värsketest ürtidest valmistatud kotletikesed on pärit küll Lähis-Idast, ent on tänavatoiduna kuulsad ja armastatud üle maailma. Kuna falafelides puuduvad loomsed komponendid, on need tõhusa kõhutäitja ja lihaasendajana tähtsal kohal ka taimetoitlaste menüüs, sest sisaldavad rohkelt rauda, valku, süsivesikuid ja kiudaineid.

Traditsiooniliselt küpsetatakse falafele õlis, tänu millele tekib neile ümber krõbe koorik ja säilib pehme sisemus. Tervislikum on neid valmistada aga pannil praadides või ahjus. Kasuta kindlasti kuivatatud kikerherneid, sest purki pistetud keedetud kikerhernestega ei jää lõpptulemus nii maitsev.

Falafelide taina valmistamisel on oluline osa ürtidel ja vürtsidel, millega saavutatakse autentne maitse. Need sobivad hästi nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks. Serveeri neid võileiva või tortilja vahel värske salati ja kastmega.

Tee nii!

  • 250 g kuivatatud kikerherneid
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • kimbuke värsket peterselli (hakituna)
  • kimbuke värsket koriandrit (hakituna)
  • 2 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 2 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 sl jahu
  • soola, pipart
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Loputa kikerherned voolava vee all ja pane ööseks vette likku.
Enne valmistamist nõruta ja patsuta kikerherned majapidamispaberiga võimalikult kuivaks. Pane kõik komponendid kannmikserisse (välja arvatud küpsetuspulber) ja maitsesta soola ning pipraga. Püreesta, kuid jälgi, et segu jääks siiski kergelt tükiline. Lase valminud tainal külmkapis tunnike taheneda ja maitseid koguda. Seejärel sega lusikaga juurde küpsetuspulber.

Vormi segust pisikesed kotletid. Kõige mugavam on seda teha õliste kätega. Küpseta falafelid õlis või prae pannil kuldpruuniks. Ahjus küpseta neid 175 kraadi juures umbes 20–30 minutit ja pööra neid aeg-ajalt.

Küpsetamata falafelid sobivad hästi ka külmutamiseks. Isu tekkimisel sulata need kiirelt üles ja küpseta valmis!

Kas teadsid, et mitmel maal on falafelid ka McDonald’si valikus?

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?