PUUST JA PUNASEKS! Kuidas valmistada näkileibu?

Ragne Värk, 15. jaanuar 2020

Isetehtud näkileibadel on oma võlu – need on maitserikkad, sõltuvust tekitavalt head ja tehtud südame ning armastusega. Kuna nende säilimisaeg on pikk, võid vabalt küpsetada valmis suurema koguse, et näkileibu mis tahes ajal võileiva valmistamisel, salatites või küpsiste asendajana kasutada.

Kogus: suur plaaditäis
Valmistamisaeg: 10 minutit + küpsemisaeg

  • 1 dl rukkijahu
  • 1 dl neljaviljahelbeid
  • 1 dl nisukliisid
  • 1 dl seesamiseemneid
  • 1 dl päevalilleseemneid
  • 1 dl linaseemneid
  • 1 tl soola
  • u 3 dl vett
1. (Ragne Värk)

1. Pane kõik kuivained kaussi (ka seemned) ja sega korralikult ühtlaseks. Lisa vesi.

2. (Ragne Värk)

2. Sega koostisosad ühtlaseks tainaks.

3. (Ragne Värk)

3. Tõsta valminud tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Suru lusikaga ühtlaseks õhukeseks plaadiks.

4. (Ragne Värk)

4. Et näkileivad jääksid pealt võimalikult ühtlased, võid tainapinda õliste kätega siledamaks siluda. Ära muretse, kui tainasegu ei jää ahjuplaadil täpne ristkülik. Peamine on, et segu plaadil oleks ühtlaselt õhuke!

5. (Ragne Värk)

5. Pane plaat ahju ja küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. Võta ahjuplaat korraks välja ja tee tainale sisselõiked, pinda täielikult läbi lõikamata. Seejärel küpseta veel 20–30 minutit.

6. (Ragne Värk)

6. Murra soe näkileivaplaat sisselõigete koha pealt tükkideks ja lase täielikult jahtuda.

Pane tähele!
Säilita näkileibu paberkotis. Kilekotis lähevad need pehmeks.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?