Kodused vahukommid viivad keele alla

Retseptid ja fotod: Ragne Värk, 20. november 2019

Kes isetehtud vahukomme maitsnud, need enam kätt poekraami poole ei siruta. Tänu oma õhulisusele ja ehedusele võidavad kommid ka nende südamed, kes magusast muidu väga ei hooligi.

Pane käepärast …
- pott;
- väike anum želatiini paisutamiseks ja kuumutamiseks;
- mikser või köögikombain;
- kandiline vorm kommide tahenemiseks;
- küpsetuspaber, lusikas, mõõteanum.

Valmistamiseks vajad:

  • 17 g želatiinipulbrit
  • u 0,5 dl külma vett
  • 4 dl suhkrut
  • 1 dl vett
  • näpuotsatäis soola
  • 2 tl vanilli- või piparmündiekstrakti (soovi korral)
  • Vahukommidele katteks:
  • 1–2 tl maisitärklist
  • 50 g tuhksuhkrut

Tee nii!


1. Vooderda kandiline vorm (näiteks 17 × 25 cm) küpsetuspaberiga. Selleks, et küpsetuspaber vormi paremini kinnituks, määri vormi põhi ja ääred enne võiga kokku.
Sega omavahel želatiin ja umbes 0,5 dl vett. Jäta 10 minutiks paisuma.

2. Sega potis kokku suhkur ja 1 dl vett. Kuumuta suhkru lahustumiseni. Aja suhkrusegu keema ja lase mõni minut pliidil podiseda. Oluline on, et suhkur korralikult ära sulaks. Jäta siirup 5 minutiks jahtuma.

3. Tõsta paisunud želatiin potikesega pliidile ja lahusta keskmisel kuumusel. Lisa suhkrusiirupile. Raputa juurde sool ja ekstrakt. Mikserda segu umbes 5 minutit. Liiga kaua mikserdades muutub mass liiga tugevaks ja kleepuvaks ning seda on raske vormi panna.

4. Pane segu küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Kata teise küpsetuspaberiga ja silu vormi pind. Lase jahedas taheneda vähemalt 2 tundi või seni, kuni mass pole enam kleepuv.

5. Kui kommimass on piisavalt tahenenud, laota lauale küpsetuspaber. Sega kokku maisitärklis ja tuhksuhkur ning sõelu pool sellest küpsetuspaberile. Eemalda vormi kattev paber ja kummuta vahukomm vormist suhkrusegule. Eemalda alumine küpsetuspaber ja sõelu ülejäänud suhkrusegu peale. Lõika kommimass noa või kääridega tükkideks.


Kolm põhjust vahukommide meisterdamiseks
- Valmivad ilma soovimatute lisa- ja värvaineteta.
- Lihtne valmistada ja lõpptulemus on väga maitsev.
- See on väärt idee jõuluvana kingikotti!

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?