Hullult head kausitoidud

Fotod ja retseptid: Ragne Värk, 20. november 2019

Sel korral tutvustame sulle kõikjal maailmas ülipoppe kausitoite. Need valmivad lihtsalt ja on ka taljesõbralikud. Söö kodus või võta tööle kaasa.

Särtsakas tervisekauss
Põnevatest maitsetest tulvil roas kohtuvad riisinuudlid, avokaado, köögiviljad ja särtsakad maitseained.

Kogus: 2-le
Valmistamisaeg: 15 min + riisinuudlite leotamise aeg

  • 100 g riisinuudleid
  • peotäis basiiliku-, mündi- ja koriandrilehti
  • 1 sl tšillit
  • 2 sl pähkleid
  • 75 g kurki
  • 1 väike porgand
  • 1 avokaado
  • meelepärane kogus krevette

Kaste:

  • 2 sl riisiäädikat
  • 1–2 tl mett
  • 2 sl kalakastet
  • poole laimist pressitud mahl
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 küüslauguküüs (purustatuna)
  • 1–2 sl heledat sojakastet

Purusta kastmeained kannmikseris ühtlaseks massiks. Vajadusel timmi maitseid.
Leota riisinuudleid külmas vees 30–40 minutit. Seejärel pane need 3 minutiks äsja keedetud vette. Nõruta. Nii ei kleepu riisinuudlid ebameeldivalt kokku.
Sega nuudlid kastmega. Lisa hakitud maitseroheline, tšilli, pähklid, kurgiviilud ja porgandist koorimisnoaga tõmmatud laastud. Sega kergelt läbi.
Jaota toit kahte kaussi. Lisa mõlemasse kaussi pool avokaadot ja krevetid.

undefined (Ragne Värk)

Buddha kauss röstitud kikerhernestega
Poke-kausi kõrval koguvad populaarsust ka erinevad Buddha kausid. Tegemist on lihavabade külmade roogadega. Köögiviljade kõrvale pakutakse alati ka külma kastet, mis toidu mõnusalt mahlaseks muudab.

Kogus: 2-le
Valmistamisaeg: 10 ettevalmistusteks + 1 tund küpsemiseks

  • 0,75 dl kinoad
  • 1 suurem bataat
  • 50 g brokolit
  • 50 g lillkapsast
  • 2 suuremat lehtkapsalehte
  • oliiviõli, soola, pipart
  • hakitud koriandrit

Röstitud kikerherned:

  • 100 g kikerherneid
  • 1 tl (suitsu)paprikapulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 0,25 tl Cayenne’i pipart
  • näpuotsatäis jahvatatud koriandrit

Kaste:

  • 100 g Kreeka jogurtit
  • 2 tl sidrunist pressitud mahla
  • 0,5 tl sidrunikoort
  • 2 sl hakitud koriandrit
  • pipart, soola

Keeda kinoa soolaga maitsestatud vees valmis. Pane kooritud ja tükeldatud bataat ahjuplaadile. Piserda üle oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga. Küpseta 180kraadises ahjus 35 minutit. Seejärel lisa ahjuplaadile brokoli- ja lillkapsaõisikud, piserda needki oliiviõliga üle, maitsesta ja küpseta veel 10 minutit. Lisa köögiviljadele käte vahel väiksemaks murtud lehtkapsalehed ja küpseta veel 10–15 minutit. Võta köögiviljad ahjust ja lase jahtuda.
Loputa kikerherned vee all. Sega maitseained omavahel, lisa kikerherned ja raputa maitseaineseguga segamini. Kuumuta pannil pisut õli ja rösti kikerherneid paar minutit. Lase jahtuda. Sega kastmekomponendid omavahel, maitsesta soola-pipraga.
Pane kõik röstitud köögiviljad kaussi, lisa kinoa, kikerherned ja kaste. Raputa üle koriandriga ja serveeri!

undefined (Ragne Värk)

Toorpudrukauss maapähklivõiga
Sobib nii hommikusöögiks kui ka magustoiduks. Toitev amps, millele võid lisada marju, banaani, šokolaadi, müslit või muud meelepärast.

Kogus: 2-le
Valmistamisaeg: 10 min + leotamisaeg

  • 2 dl neljaviljahelbeid
  • 2 dl (mandli)piima
  • näpuotsatäis soola
  • 2 õuna
  • 1 banaan
  • 2 sl Kreeka jogurtit
  • 2 tl maapähklivõid

Sega retsepti kolm esimest komponenti omavahel. Jäta vähemalt tunniks kuni üle öö pehmenema. Riivi õunad. Purusta banaan kahvliga. Lisa puuviljad koos jogurti ja maapähklivõiga pudrusse. Sega ühtlaseks. Jaota puder kahte kaussi ja kaunista meelepäraselt.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?