KÖÖGITÄHESTIK | Mis imeasi on zeppole?

Retsept ja foto: Ragne Värk, 16. oktoober 2019

Kes tahab, võib neid õhulisi rasvaines küpsetatud pallikesi lihtsalt pontšikuteks nimetada. Itaalias ja ka mujal maailmas nimetatakse neid maiuspalu aga zeppole’deks.

Laias laastus on tegemist lihtsa tänavatoiduga, mida serveeritakse kas tuhksuhkruga üleraputatult või mis täidetakse moosi, keedu- või šokolaadikreemiga. Kõrvale serveeritakse meelepärast kastet. Värskelt valminuna on zeppole’d pealt krõbedad ja seest pehmed. Valmistamise retsepte on väga erinevaid, need varieeruvad nii kergitusainete kui ka teiste komponentide osas. Traditsiooniliselt näeb zeppole retsept ette ricotta-kohupiima. Viimast nimetatakse sageli ka nende pallikeste õnnestumise salajaseks koostisosaks.

Neid küpsetisi saab lihtsasti valmistada ka kodustes tingimustes, kasutades frittimiseks pisikest sügavat potti, mis on täidetud õliga. Ole aga küpsetamisel ettevaatlik, sest õli on väga kuum.

Tee nii

Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: 10 tk

  • 1,5 dl nisujahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 3 sl suhkrut
  • 125 g ricotta-kohupiima
  • 2 muna
  • õli (küpsetamiseks)

Sega kuivained omavahel. Lisa ricotta ja munad. Valmista ühtlane tainas ja lase sel umbes 10 minutit toatemperatuuril seista.

Kuumuta väiksemas sügavas potis paras kogus õli. Proovi õli kuumust esmalt väikese tainatükiga – kui see hakkab särisema, on õli küpsetamiseks valmis.

Vormi kahe lusika abil tainast pallid ja tõsta õli sisse küpsema. Küpsemise ajal keera pontšikuid aeg-ajalt, et need saaks igast küljest kuldseks. Aseta valmis pontšikud majapidamispaberile nõrguma.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?