KARAMELLIKASTMES DATLIKOOK! Tähista Inglise klassikalise magustoidu päeva!

Ragne Värk, 20. jaanuar 2021

Karamellikastmega datlikook ehk sticky toffee pudding on Inglise traditsiooniline magustoit, rahvusvaheliselt tähistatakse selle päeva 23. jaanuaril. Tegemist on ühe parasjagu magusa ja rammusa ampsuga, mis on hästi mahlane ning pisut kleepuv. Tihtipeale täiendatakse seda maiust veel vahukoore, vanillikastme või lemmikjäätisega. Kuna Eesti toidukohtades kohtab seda ilmakuulsat magustoitu väga harva, pole meie inimesed sellest sageli kuulnudki. Seda enam tasub küpsetamine ette võtta!

Kogus: 10 koogitükki
Valmistamisaeg: 35−45 minutit + küpsemisaeg

  • 325 g kuivatatud datleid
  • 5 dl keevat vett
  • 1 tl soodat
  • 100 g võid (sulatatuna)
  • 150 g pruuni suhkrut
  • 2 muna
  • näpuotsatäis soola
  • 200 g nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Kaste:

  • 100 g võid
  • 200 ml vahukoort
  • 200 g pruuni suhkrut

Pane tükeldatud datlid potti, vala peale keev vesi. Sega juurde sooda. Lase datlitel kaane all pool tundi seista. Sega kausis sulatatud või ja suhkur. Sega hulka munad ja sool, kõige lõpuks lisa küpsetuspulbriga segatud jahu.
Püreesta (koos veega) potis seisnud datlid. Sega püree tainasse. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse koogivormi (näiteks 23 × 33 cm). Küpseta kooki 175 kraadi juures 30 minutit.

Kastme valmistamiseks pane kõik komponendid potti. Keeda madalal kuumusel 10−15 minutit paksenemiseni. Serveerimiseks nirista kaste koogitükile, lisa külm jäätisepall ja soovi korral raputa koogile pisut soolahelbeid.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?