NÄDALA SOOVITUS | Mõnusad verivorstiküpsetised

Sandra Daškova, 23. detsember 2020

Kui verivorst koos hapukapsa ja keedukartuliga pole päris sinu teema, paku seda traditsioonilist jõulurooga väikese vimkaga.


Pirukad

Processed with VSCO with a8 preset
  • 500 g pärmi-lehttainast
  • Dijoni sinepit (maitse järgi)
  • 1−2 hapukurki
  • 1 pakk pisikesi verivorste (näiteks Maksi ja Mooritsa väikeseid verivorstikesi)
  • 1 muna
  • seemnesegu

Rulli pärmi-lehttainas lahti. Lõika sellest ruudud vastavalt verivorsti suurusele ja kogusele. Määri igale tainatükile maitse järgi Dijoni sinepit. Aseta tainale verivorstike ja väikesteks tükkideks lõigatud hapukurk. Keera tainas ümber verivorsti pirukaks. Pintselda pirukad üle lahtiklopitud munaga. Raputa üle seemneseguga. Küpseta 180kraadises ahjus 20 minutit.


Kringel

Processed with VSCO with a8 preset

Tainas:

  • 25 g värsket pärmi
  • 160 g piima
  • 25 g võid
  • 15 g suhkrut
  • 3 g soola
  • u 350 g jahu

Täidis:

  • Dijoni sinepit
  • 350 g verivorsti (näiteks Maksi ja Mooritsa röstsibulaga verivorste)
  • 325 g pohlamoosi

Lisaks:

  • 1 muna
  • seesamiseemneid
  • värskeid pohli
  • rosmariini

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa suhkur, sool, jahu ja või. Sõtku tainas ühtlaseks. Pane tainas kaussi, kata rätikuga ja jäta tunnikeseks kerkima.
Rulli tainas jahusel laual ristkülikuks. Määri ühtlase kihina peale pohlamoos. Selle peale laota vastavalt soovile Dijoni sinepit. Puhasta verivorst soolest. Murenda peeneks ja jaota ühtlaselt tainale.
Keera tainas tihedasti rulli. Lõika rull umbes 3−4 cm paksusteks juppideks. Määri suurem koogivorm võiga. Tõsta jupid vormi üksteise kõrvale, jäta vahele ka veidi kerkimisruumi. Lase 30 minutit kerkida. Pintselda kringel pealt munaga. Puista üle seemnetega. Küpseta 200kraadises ahjus 25−30 minutit. Kaunista rosmariiniokste ja värskete pohladega.


Jõulukeeks

Processed with VSCO with a8 preset

Keeks:

  • 150 g rosinaid, kuivatatud jõhvikaid ja kuivatatud aprikoose
  • 140 g verivorsti (näiteks Maksi ja Mooritsa maitselt mahedaid verivorste)
  • 0,5 õuna
  • 0,5 apelsinimahla ja koort
  • 2 sl viskit
  • 80 g võid + vormide võitamiseks
  • 50 g pruuni suhkrut
  • 2 muna
  • 120 g jahu
  • 2 tl piparkoogimaitseainet
  • 50 g kaerahelbeid
  • 40 g mandleid

Kaste:

  • 75 g vahukoort
  • 65 g suhkrut
  • 375 ml piima
  • 75 g kirsilikööri
  • 20 g maisijahu
  • 2 munakollast
  • 3 sl viskit
  • 0,5 vanillikauna

Eemalda verivorstidelt sooled ja murenda. Sega kausis kokku verivorstipuru, rosinad, peeneks hakitud aprikoos, õun, poole apelsini mahl, koor ja viski. Kata kilega ja jäta vähemalt tunniks külmkappi seisma. Mikserda omavahel või ja suhkur. Mikserdamist jätkates lisa ükshaaval munad. Sega kokku jahu, piparkoogimaitseaine, kaerahelbed ja peeneks hakitud mandlid. Lõika muffinivormi põhja küpsetuspaberist rattad. Määri vormi ääred võiga. Jaota tainas võrdselt vormidesse, peaksid saama kümme väikest keeksikest. Küpseta 180kraadises ahjus 20 minutit.
Kastme jaoks sega omavahel väikeses potis munakollased, kirsiliköör ja maisijahu. Sega korralikult, kuni maisijahu on lahustunud. Lisa vahukoor, piim, suhkur ja viski. Kraabi vanillikaunast sisu ja lisa see kastmele. Kuumuta tasasel tulel segu paksenemiseni. Jahuta. Serveeri keekse koos kastmega.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?