SAMM-SAMMULT: mis on peolaua hitt? Eks ikka uhke tort!

Ragne Värk, 23. detsember 2020

Et pühadeaeg ka maiasmokkadele pikalt meelde jääks, soovitame lauale meisterdada ühe maitsva ja uhke tordi.

Valmistamisaeg: 1 h + küpsemisaeg + maitsestumisaeg
Kogus: 8−10-le


Selle koogi valmistamiseks vajad 20 cm läbimõõduga koogivormi.
Sul on teise mõõduga koogivorm?

  • 22 cm – korruta retseptis antud kogused 1,2ga
  • 24 cm – korruta retseptis antud kogused 1,4ga
  • 26 cm – korruta retseptis antud kogused 1,7ga

Biskviittainas:

  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1,5 dl nisujahu
  • 0,5 dl maisitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Koogikreem:

  • 3 želatiinilehte
  • 100 g valget šokolaadi
  • 600 g toasooja toorjuustu
  • 2 dl vahukoort
  • 50 g piparkooke

Kreem kuuskedele:

  • 200 g toasooja toorjuustu
  • u 2 tl rohelise tee pulbrit ehk matcha’t
  • 2 tl tuhksuhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut

Kaunistuseks:
vahvlituutusid
piparkooke
jõhvikaid
rosmariini

Immutamiseks:

  • piima (huvitava meki annab ka mandli- või kookospiim)

Tee nii!
1. Valmista tainas. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Võta selleks aega, vaht peab jääma hele ja kohev.

undefined (Ragne Värk)


2. Sega kuivained omavahel. Lisa lusikaga segades ettevaatlikult munavahule. Jälgi, et tainasse ei jääks jahutükke! Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø 20 cm) põhjale ja küpseta 175 kraadi juures 20−30 minutit. Koogi küpsusastet kontrolli tikuga. Küpsemise järel jäta kook umbes 10 minutiks praokil uksega ahju seisma. Nii ei teki äkilist temperatuuride kõikumist, mis võib põhjustada koogi kokkulangemist.

undefined (Ragne Värk)


3. Küpsemise ajal valmista koogile kreem. Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Jälgi, et vesi lehekesi ilusti kataks.

undefined (Ragne Värk)


4. Sulata šokolaaditükid veevannil. Sega toasoe toorjuust kausis lahti, lisa sulatatud šokolaad ja sega ühtlaseks.

undefined (Ragne Värk)


5. Tõsta 3 sl koort kaussi. Kuumuta keemiseni. Kuna koort on vähe, kulub selleks vaid hetk. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivemaks ja lisa kuuma koore sisse. Sega kiiresti ühtlaseks seguks.

undefined (Ragne Värk)


6. Vala želatiinisegu toorjuustu hulka. Sega kreem ühtlaseks. Lisa tugevaks vahuks mikserdatud koor, sega ettevaatlikult läbi. Kõige viimasena sega kreemi sisse peeneks hakitud piparkoogid.

undefined (Ragne Värk)


7. Lõika küpsenud biskviitkook terava ja soovitatavalt pikema noaga kolmeks.
8. Ehita jõulutort samasse vormi, milles biskviiti küpsetasid. Tõsta vormi alumine koogipõhi. Immuta seda õrnalt piimaga. Määri koogipõhjale kolmandik koogikreemist. Selle peale pane keskmine koogipõhi, immuta piimaga ja määri peale pool kaussi jäänud kreemist.

undefined (Ragne Värk)


9. Tõsta vormi viimane koogipõhi, immuta taas piimaga ja määri pealt kreemiga. Jäta umbes veerand kreemist alles, et saaksid hiljem sellega katta koogi küljed. Tõsta kook vähemalt neljaks tunniks külmkappi maitsestuma.

undefined (Ragne Värk)


10. Võta kook vormist. Määri koogi küljed järelejäänud kreemiga kokku.

undefined (Ragne Värk)


11. Kinnita tordi külgedele vahvlituutud. Lükka vahvlituutu alumine ots biskviiti ja suru tuutu kergelt tordi vastu. Kasuta umbes 3−6 vahvlituutut, olenevalt sellest, mitu kuuske tahad kaunistuseks lisada. Lõika osa vahvlituutusid madalamaks, et mängida kõrgustega.

undefined (Ragne Värk)


12. Sega kuuskede kaunistamiseks mõeldud kreemi komponendid ühtlaseks massiks. Matcha-kogus oleneb sellest, kui tugevat rohekat tooni soovid.

undefined (Ragne Värk)


13. Määri kreem vahvlituutudele, moodustades neist kuused.

undefined (Ragne Värk)


14. Kaunista kook piparkookide, jõhvikate ja rosmariiniga. Hoia serveerimiseni külmkapis.

undefined (Ragne Värk)
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?