TÄIDA MAGUSKARTULIT: hummuse ja rukolaga, pestoga, avokaadopüree ja punaste ubadega ning õuna-kookosjogurtiga

Ragne Värk, 11. november 2020

Kergelt magusa mekiga bataati saab kasutada nii soolastes kui ka magusates roogades. Eriti mõnusalt maitseb see ahjus küpsetatuna ja maitserohkete täidistega.

Enne küpsetamist

Pese maguskartulid puhtaks, ent ära koori. Tee puhastatud maguskartulitele kahvliga täkked. Tõsta ahjuvormi ja nirista üle õliga. Maitseks lisa soola. Küpseta bataate 200 kraadi juures umbes üks tund. Küpsemise aeg oleneb vilja suurusest, suuremate bataatide puhul võib aeg ka pikem olla. Oluline on, et viljaliha jääks mõnusalt pehme.

Täitmiseks

Tee küpsetatud bataatidele noaga sisselõige. Kraabi kahvliga pisut viljaliha välja. Ülejäänud viljaliha kaabi koore küljest lahti. Suru kätega avaus suuremaks, et täidis ilusti sisse mahuks.

Hummuse ja rukolaga täidetud bataadid

(Ragne Värk)

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 15 min + bataadi küpsemisaeg

  • 2 ahjus küpsetatud bataati

Täidis:

  • 1 tl võid
  • 2 sl valgeid ube või kikerherneid
  • 0,5 tl paprikapulbrit
  • 0,5 tl kuivatatud ürte
  • 1 tl seesamiseemneid
  • 4 sl hummust
  • rukolalehti
  • 2 tl (vegani)majoneesi
  • soola, pipart

Sulata pannil või. Lisa oad või kikerherned. Sega juurde paprikapulber, ürdid ja seesamiseemned. Kuumuta minutike ja tõsta segu pannilt. Maitsesta lahtilõigatud maguskartul soola ja pipraga. Lisa hummus, rukolalehed, kõige peale kuumutatud oasegu. Nirista üle majoneesiga, maitsesta pipraga ja serveeri.

Pestotäidisega maguskartulid

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 15 min + bataadi küpsemisaeg

  • 2 ahjus küpsetatud bataati

Täidis:

  • 2 sl pestot
  • 2 sl kodujuustu
  • 2 sl valgeid ube
  • ürte (peterselli või basiilikut)
  • 5 kirsstomatit
  • 1 tl seemneid
  • soola, pipart

Tõsta ettevalmistatud bataatidesse pesto, kodujuust ja oad. Lisa maitserohelist ja neljaks lõigatud kirsstomatid. Maitsesta soola-pipraga. Raputa peale seemneid ja nirista üle oliiviõliga.

Avokaadopüree ja punaste ubadega maguskartulid

(Ragne Värk)

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 15 min + bataadi küpsemisaeg

  • 2 ahjus küpsetatud bataati

Täidis:

  • 1 küps avokaado
  • 1−2 sl oliiviõli
  • 1−2 tl laimist pressitud mahla
  • soola, pipart
  • 2 sl punaseid ube
  • punast kapsast

Püreesta kahvliga avokaado viljaliha. Lisa oliiviõli, laimimahl ja maitsesta soola-pipraga ning sega läbi. Lõika punane kapsas hästi õhukesteks ribadeks, koguseliselt võiks olla seda väike peotäis.

Maitsesta ettevalmistatud maguskartul soola-pipraga. Täida avokaadopüreega. Lisa punased oad ja kapsaribad. Piserda peale oliiviõli ja serveeri!

Bataat õunatäidise ja kookosjogurtiga

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 15 min + bataadi küpsemisaeg

  • 2 ahjus küpsetatud bataati

Täidis:

  • 2 sl Kreeka jogurtit
  • 2 tl kookoshelbeid
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 õun
  • vett
  • 0, 5 tl kaneeli
  • 0,5 tl kardemoni
  • 1 sl mett
  • 2 tl maapähklivõid
  • 2 tl hakitud pähkleid

Sega jogurt kookoshelveste ja vanillisuhkruga ning jäta maitsestuma. Koori ja haki õun väikesteks tükkideks. Pane pannile väike sorts vett ja hauta selles õunu pehmenemiseni. Poole hautamisel ajal sega hulka kaneel ja kardemon. Kui õun on juba pehme, sega juurde mesi.

Täida ettevalmistatud maguskartulid jogurtiga. Lisa õunasegu, maapähklivõi ja raputa peale pähkleid. Soovi korral võid peale niristada täiendavalt mett ja raputada kaneeli.

Mis on maguskartul?

(Pexels)

Maguskartuli nimi viitab küll kartulile, ent botaaniliselt pole need kaks vilja omavahel sugulased. Maguskartul ehk bataat kuulub hoopis kassitapuliste sugukonda ja on mitmeaastane taim.

Mille poolest bataat kartulist erineb? Võrreldes kartuliga on bataat piklikum, sel on magusam maitse ja värvuselt näeb see välja peaaegu nagu porgand! Nendele erinevustele vaatamata saab bataati toiduks tarvitada samamoodi nagu kartulit.

Kumb on tervislikum – bataat või kartul? Ei saa väita, et üks on tervislikum kui teine, mõlemad on tervisele kasulikud. Bataadis on kartulist rohkem A- ja B-vitamiini ning kiudaineid, seevastu kartulid on mineraalaineterikkamad, sisaldades muu hulgas rauda, magneesiumi ja kaaliumi.

Allikas: Toidutare.ee

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?