SAMM-SAMMULT | Maitsev feta-spinatipirukas Spanakopita

Ragne Värk, 11. november 2020

Kreekas populaarset soolast pirukat valmistatakse filotainast. See maitseb imeliselt iseseisva roana, kuid tihti serveeritakse seda ka lisandina pearoa kõrvale. Et filotainas on küllaltki pirtsakas, jälgi valmistamisel kindlasti meie soovitusi.

Valmistamisaeg: ettevalmistustööd 30 min + küpsemisaeg 1 h
Kogus: 9 pirukaruutu

  • 450 g filotainast
  • u 100−125 g võid

Täidis:

  • 400 g külmutatud spinatit
  • kimbuke värsket peterselli (hakituna)
  • 0,5 sibulat (hakituna)
  • 1 küüslauguküüs (hakituna)
  • 2 sl õli
  • 4 muna
  • 300 g fetat
  • musta pipart

Tee nii!
1. Nõruta sulanud spinatilehed sõelal. Vajadusel pressi käe või lusikaga spinatimassile peale. Oluline on võimalikult palju vedelikku massist välja saada, et täidis ei jääks vedel.


2. Murenda käte vahel feta. Pane nõrutatud spinat kaussi, lisa kõik ülejäänud täidise komponendid. Maitsesta pipraga. Sega täidis ühtlaseks massiks.


3. Tõsta filotainas 2 tundi enne kasutama hakkamist toatemperatuurile. Või tõsta sügavkülmast külmkappi üle öö seisma. Filotainas kuivab kiiresti. Kuivamise vältimiseks tõsta sulanud tainas piruka valmistamisel kahe niiske köögirätiku vahele seisma. Rätikud ei tohi olla märjad, muidu muutub tainas kleepuvaks.


4. Sulata või. Määri pirukavorm võiga kokku. Tõsta vormi 1 pooleks murtud filotainaleht. Määri peale paksem kiht sulavõid. Iga kord tainalehti võttes kata ülejäänud tainalehed uuesti rätikuga.


5. Korda sama tegevust, kuni vormis on 2/3 filotainalehtedest. Võib tunduda, et vormis on juba liiga palju tainast, aga küpsemisel kihid ühtlustuvad ning vajuvad kokku.


6. Tõsta vormi eelnevalt valmistatud täidis.


7. Kata täidis tainalehtedega. Pane vormi üks pooleks murtud filotainaleht, määri sulavõiga. Pane peale uus tainaleht, määri taas võiga. Korda tegevust, kuni tainalehed on otsas.


8. Määri pirukas ka pealt võiga. Tõsta üle ääre ulatuvad tainaservad pirukale ja määri ka need korralikult võiga kokku. Küpseta pirukat 175 kraadi juures 1 tund.


5 soovitust Spanakopita õnnestumiseks
1. Täidises võid peterselli asemel kasutada ka mõnda muud ürti. Aga kindlasti ära jäta ürte lisamata, need annavad täidisele täiendavat maitset.
2. Selles retseptis on kasutatud külmutatud spinatit, kuid soovi korral võid kasutada ka värskeid spinatilehti. Sellisel juhul kuumuta spinatilehed pannil vähese veega eelnevalt läbi.
3. Filotainas on paberõhuke tainas, mille leiad kaupluse sügavkülmaletist. Jälgi kindlasti valmistamisõpetust, kuidas selle tainaga ümber käia.
4. Paberõhukesed filotainalehed võivad murduda. Ent sellest pole hullu, lapi need lihtsalt piruka vahele. Paar tervet ja ilusat tainalehte jäta piruka katmiseks.
5. Või asemel võid kasutada ka oliiviõli. Kui rasvainest puudu tuleb, võta seda juurde. Väga oluline on, et kihid filotainalehtede vahel kuivad ei jääks.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?