KÜPSETAJALE | Nostalgiline Virmalise tort toob meelde aastakümnetetagused maitsed

Foto ja retsept: Eva Pärtel, 30. oktoober 2019

Leidsime kaheksakümnendatel iga peolaua ehteks olnud Virmalise tordi retsepti Eva Pärteli uuest kokaraamatust «Nostalgilised koogid ja tordid. Osa 2». Tõsi, natuke mässamist selle valmistamisel ju on, aga see-eest on tulemus imeline!

Mitmele: 10 sööjale

Liivatainas:

  • 200 g toasooja võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 300 g nisujahu

Pähklikreem:

  • 50 g sarapuupähkleid
  • 1 dl suhkrut
  • 75 g toasooja võid
  • 40 g tuhksuhkrut
  • 1 munakollane
  • 1 tl konjakit

Moosikiht:

  • 1,2 dl paksemat moosi (nt ploomi- ja jõhvikamoosi segu)

Kakaoglasuur:

  • 150 g tuhksuhkrut
  • 2 tl kakaopulbrit
  • 2–3 sl vett

Kaunistus:

  • 80 g toasooja võid
  • 1 sl magustatud kondenspiima
  • 2 sl tuhksuhkrut
  • 2–3 sl biskviidipuru (või koogipõhjapuru)

Tee nii!

* Esmalt valmista liivatainas. Selleks mikserda toasoe või suhkruga õhuliseks helekollaseks vahuks. Lisa muna, vahusta ühtlaseks. Lisa jahu ja sega käte vahel ühtlaseks tainaks. Suru saadud tainapall lapikuks, mässi kilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.

* Koogipõhjade küpsetamiseks jaga tainas kolmeks võrdseks osaks. Tõsta kaks tainatükki külmkappi tagasi ootele ja alusta tööd esimesega. Rulli see küpsetuspaberil ümmarguseks õhukeseks kettaks (läbimõõduga u 24 cm). Tõsta koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile.

Küpseta koogipõhja 175kraadises ahjus 10–12 minutit (või kui näed, et äärtest juba pruunikas). Võta ahjust, tõsta peale 24 cm läbimõõduga ketas ja lõika noaga välja ümar ring (ülejääki saad osaliselt kaunistamiseks kasutada). Tõsta ettevaatlikult siinile jahtuma (ettevaatust, liivatainas on väga pude!). Toimi nii ka kahe järgmise tainatükiga.

* Pähklikreemi jaoks haki pähklid. Pane pannile suhkur ja kui see on sulanud (ära suhkrut sulamise ajal sega, küll võid panni kallutada) ning kergelt pruun, lisa pähklid ja kuumuta, puulusikaga segades, kuni pähklid hakkavad praksuma. Võta pliidilt ja kaabi karamelline mass küpsetuspaberile, silu võimalikult õhukeseks. Kui see on tahenenud ja jahtunud, murra tükkideks ja purusta köögikombainis peeneks massiks.

Mikserda või, tuhksuhkur ja munakollane (ja konjak) õhuliseks. Lisa peenestatud pralinee ja sega ühtlaseks.

* Koogi kokkupanemiseks aseta üks koogipõhi koogialusele ja kata pealt moosiga. Silu pealt ühtlaseks ja kata järgmise koogipõhjaga. Tõsta peale pähklikreem, silu pealt ühtlaseks ja kata kolmanda koogipõhjaga.

* Kakaoglasuuri jaoks pane potti tuhksuhkur, kakaopulber ja vesi ning sega ühtlaseks. Segu võiks olla umbes keefiripaksune. Kuumuta massi pliidil pidevalt segades, kuni segu on ühtlane ja voolav. Kalla see pealmisele koogipõhjale ja silu spaatliga pealt kiirelt ühtlaseks.

* Kaunistuseks mikserda või, tuhksuhkur ja kondenspiim õhuliseks. Määri saadud kreemiga koogi välimine serv, et see oleks ühtlane, ning puista peale biskviidi- või koogipõhjapuru (viimane peenesta köögikombainis koogipõhjade ülejäägist). Pane ülejäänud kreem pritskotti, mille otsa oled kinnitanud sakilise otsiku, ja pritsi koogile kaunistus.

* Aseta tort ööseks külmkappi. Vähemalt pool tundi enne söömist tõsta toatemperatuurile.

Kõik nostalgiakoogid ühest kokaraamatust

Kui kuulud nende hulka, kes peavad nostalgilistest maitsetest lugu, leiad teisigi häid küpsetiseretsepte äsja ilmunud raamatust «Nostalgilised tordid ja koogid. Osa 2», mis on järg populaarsele Eva Pärteli 2017. aastal ilmunud samanimelisele kokaraamatule.

Peale Virmalise tordi leiad siit näiteks Sõpruse koogi, Tuula präänikute, Olümpia kohupiimatordi, konjakitorude ja Kastani koogikeste retseptid.

Boonusretseptid on traditsioonilised tordid uuel moel: püstine meekook, kohupiima-Napoleon ja mustikane linnupiimakook.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?