AHJU JA VALMIS! Ahjušampinjonid suitsupeekoni ja tüümianiga, köögiviljahautis hakklihaga ning pirnid Gorgonzola juustu ja Kreeka pähklitega

Ragne Värk, 18. november 2020

Kuna ahjuroad saavad vahel teenimatult vähe tähelepanu, jagame sinuga kolme toredat retsepti eelroast magustoiduni. Toekad söögid valmivad lihtsasti ja millal siis veel hellitada end soojendavate ahjuroogadega kui mitte praegusel sügishooajal?

Ahjušampinjonid suitsupeekoni ja tüümianiga
Ahjuseened on mõnus näks ja vahepala, aga võid neid serveerida ka pearoa kõrvale lisandiks.

Kogus: kolmele-neljale
Valmistamisaeg: 35 minutit

  • 500 g šampinjone
  • 1 parmesani kõvem seljaosa
  • 100 g suitsupeekonit
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 väike kimp värsket tüümiani
  • 1 sl võid
  • soola, pipart

Lõika puhastatud šampinjonid pooleks või sobivateks tükkideks. Pane ahjuvormi. Lisa juustutükk, tükeldatud peekon, poolitatud küüslauguküüs ning tüümianikimp. Maitsesta soola ja pipraga. Kõige peale pane tükk võid. Kata vorm kaane või fooliumiga. Küpseta seeni 200 kraadi juures 20−30 minutit. Maitsesta lõplikult ja serveeri.


Nipp!
Soovi korral võid ahjust tulnud seentele juurde segada paar lusikatäit sulatatud juustu – tulemus on mõnusalt kreemjas.

Köögiviljahautis hakklihaga

undefined (Ragne Värk)


Äärmiselt maitsev hautis meeldib igas vanuses sööjatele. Võid seda hautist serveerida ilma täiendavate lisanditeta ja pakkuda kaaslaseks ahjusooja ciabatta’t. Veelgi tummisema roa saad, kui keedad kõrvale riisi, läätsi, tatart vms.

Kogus: kuuele
Valmistamisaeg: 1 tund

  • 500 g kodust hakkliha
  • 1 sibul
  • 1 paprika
  • 5 sellerivart
  • 1 suvikõrvits
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 purk (400 g) punaseid ube
  • 1 tl Cayenne’i pipart
  • 2 tl kuivatatud ürdisegu
  • 2 tl paprikapulbrit
  • 300 g tomatipastat
  • 1 sl ketšupit
  • 3 dl puljongit
  • soola, pipart

Prae hakkliha pannil õlis kergelt läbi (roosakas värvus võib jääda), maitsesta soola-pipraga. Haki sibul, paprika, sellerivarred, suvikõrvits ja küüslauguküüned. Tõsta köögiviljad ja hakkliha ahjuvormi, sega ülejäänud ained, kõige viimasena vala juurde puljong. Maitsesta soola-pipraga. Kata ahjuvorm kaane või fooliumiga. Küpseta rooga 180kraadises ahjus pöörõhurežiimil umbes 45 minutit või kuni köögiviljad on pehmed. Enne serveerimist maitsesta lõplikult.


Nipp!
Kui täna lihaisu ei ole või peres on taimetoitlasi, jäta lihtsalt hakkliha lisamata.

Pirnid Gorgonzola juustu ja Kreeka pähklitega

undefined (Ragne Värk)


Pirni magusus ja Gorgonzola juustu omapärane maitse tekitavad suus soolakas-magusaid maitsepahvakuid. Ideaalne maitsete kooslus ongi selle lihtsa maiuse võtmesõna.

Kogus: kahele-neljale
Valmistamisaeg: 40 minutit

  • 2 küpset pirni
  • 2 sl hakitud Kreeka pähkleid
  • 50−75 g Gorgonzola juustu
  • 1−2 sl mett
  • värsket tüümiani
  • kaneeli

Lõika pirnid pikuti pooleks, eemalda südamik. Ahjuvormis kenasti püsimiseks võid pirni seljalt tüki ära lõigata. Tõsta pirnid võiga määritud väiksemasse ahjuvormi. Eelküpseta pirne 200 kraadi juures 5−7 minutit. Seejärel laota pirnidele juustutükid, lisa pähklid, nirista peale mett. Kõige peale laota tüümianioksad. Küpseta veel umbes 15−20 minutit, kuni juust on sulanud ja pirnid pehmed. Serveerides nirista pirnidele pisut mett, raputa peale kaneeli ja asu maiustama!


Nipp!
Serveeri maiust lusikatäie Kreeka jogurti või vanillijäätisega.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?