SUVELÕPU SEENETOIDUD: nostalgiline seenesalat, kukeseenepirukas ja seene-suvikõrvitsahautis

Ragne Värk, 26. august 2020

Kui tead häid seenekohti, oled õnnega koos. Värskest metsakraamist saab välja võluda imeliselt hõrke roogi, mida tahaks süüa veel ja veel. 

Nostalgiline seenesalat

Seenesalat on klassika, valmides igal perenaisel oma salajase retsepti järgi. Aga kas sa õunte ja kodujuustuga seenesalatit oled juba proovinud? Kui ei, tee seda kindlasti!

Mitmele: 4-le
Valmistamisaeg: 30 min

  • 400 g riisikaid või pilvikuid (või muid metsaseeni)
  • 200 g õuna
  • 2 sl hakitud sibulat
  • 200 g kodujuustu
  • 2 sl majoneesi
  • 2 sl hakitud peterselli
  • 2 sl hakitud metspähkleid
  • soola, pipart

Kupata seened. Jahuta, seejärel haki need peeneks. Koori ja tükelda õun. Sega kõik salatikomponendid omavahel kokku. Maitsesta soola ja pipraga.

Kukeseenepirukas

Kukeseenepirukas (Ragne Värk)

Väheke teistsuguse piruka saad, kui küpsetad esmalt valmis põhja ja kuhjad sellele peale ohtralt maitsvat kraami!

Mitmele: 6-le
Valmistamisaeg: 30 min

  • 3 külmutatud pärmi-lehttainaplaati
  • 300 g kukeseeni
  • 2 küüslauguküünt
  • 1−2 tl hakitud tšillipipart
  • soola, pipart
  • 150 g küpsetatud kanaliha
  • 1 sl hakitud ürte (peterselli või tilli)
  • 4 sl heledat sojakastet
  • 2 tl vedelat mett

Kasuta valmis lõigatud pärmi-lehttainaplaate. Sulata need, tõsta ahjuplaadile ja tee kahvliga mõned täkked peale. Küpseta pirukapõhjad 200 kraadi juures kuldpruuniks (10−12 minutit).

Haki suuremad kukeseened väiksemaks. Kuumuta pannil õli, prae seened selles pehmeks. Poole pealt lisa hakitud küüslauguküüned ja tšilli. Maitsesta soola ja pipraga. Küpsemise lõppjärgus sega seentele juurde tükeldatud kanaliha ja ürdid ning kuumuta kõik kiirelt läbi. Sega kokku sojakaste ja mesi ning lisa seene-kanasegule. Tõsta valminud täidis pirukapõhjadele ja kaunista maitserohelisega.

Seene-suvikõrvitsahautis

Seene-suvikõrvitsahautis (Ragne Värk)

Toitev ja tummine lõunasöök hooajalisest kraamist. Serveeri kindlasti kuskussi, bulguri või riisiga.

Mitmele: 3-le
Valmistamisaeg: 30 min

  • 300 g puravikke
  • 0,5 sibulat (hakituna)
  • 200 g suvikõrvitsat
  • 2 sl võid
  • 2 sl hakitud tilli
  • 150 ml vahukoort
  • 100 g sulatatud juustu
  • soola, pipart

Haki seened ja sibul. Prae pannil õlis valmis. Poole küpsemise pealt lisa riivitud suvikõrvits, või ja till. Maitsesta soola ja pipraga. Vala pannile vahukoor ja lase mõni minut madalal kuumusel podiseda. Kõige lõpuks sega hulka sulatatud juust. Kui soovid vedelamat hautist, lisa koort. Maitsesta lõplikult ja serveeri.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?