SAMM-SAMMULT | Õunatäidisega kohvisaiad tervitavad - lihtne teha ja maitsevad kõigile!

Ragne Värk, 26. august 2020

Lehvitame suvele rõõmsalt ja tervitame uue hooaja - erti kooliaasta algust tõeliselt nostalgiliste küpsetistega.

Valmistamisaeg: 2 tundi
Kogus: 10−12

  • 7 g kuivpärmi (kasutatud Nordic Yeasti kuivpärmi)
  • 75 g suhkrut
  • 1 tl soola
  • 250 g piima
  • 400 g nisujahu
  • 75 g toasooja võid

Taina kihitamiseks:

  • 75 g toasooja võid

Täidis:

  • 300 g õunu
  • 0,5 tl kaneeli
  • 1−2 sl suhkrut
  • 1 sl toasooja võid

Purukate:

  • 30 g nisujahu
  • 30 g suhkrut
  • 0,25 tl kaneeli
  • 20 g külma võid

Tee nii!

1. (Ragne Värk)

1. Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Vala peale soojendatud (37−39 kraadi) piim. Lisa jahu ja või. Sõtku korralikult ühtlaseks tainaks.

2. (Ragne Värk)

2. Kata anum rätikuga. Kergita tainast 40−50kraadises ahjus umbes 45 minutit. Tainas peab kerkima kahekordseks.

3. (Ragne Värk)

3. Rulli tainas jahusel pinnal ristkülikuks. Määri pool kihistamiseks mõeldud võikogusest 2/3 tainale.

4. (Ragne Värk)

4. Jaga tainas mõttes kolmeks. Voldi võita jäänud tainaosa võise tainaosa peale, aga nii, et 1/3 tainast jääks veel üle (vt pilt).

5. (Ragne Värk)

5. Voldi kõige peale ülejäänud tainaosa (vt pilti). Tõsta 30 minutiks jahedasse.

6. (Ragne Värk)

6. Rulli tainas jahusel pinnal uuesti lahti. Korda punktide 3−5 tegevust.

7. (Ragne Värk)

7. Taina jahedas seismise ajal valmista täidis. Koori õunad, tükelda hästi väikeseks. Sega õunatükid kaneeli ja suhkruga. Ära õunatäidist liiga vara valmis tee, muidu hakkab õuntest eralduma mahla.

8. (Ragne Värk)

8. Valmista ka purukate. Sega kuivained omavahel. Lisa võitükid. Näpi segu purutaoliseks. Hoia katet kasutamiseni külmkapis.

9. (Ragne Värk)

9. Rulli külmikust võetud tainas jahusel pinnal õhukeseks ristkülikuks. Määri tainalapi alumisele poolele või. Laota peale õunakate. Jälgi, et täidist oleks ühtlaselt.

10. (Ragne Värk)

10. Tõsta katmata tainapool õunatäidisele. Viiluta tainas 2 cm laiusteks ribadeks. Lõika tainas noaga otse läbi, et lõige ei rikuks taina kihilisust.

11. (Ragne Värk)

11. Rulli ribad sõrmedega pisut keerdu.

12. (Ragne Värk)
(Ragne Värk)

12. Voldi keerdus ribad ümmarguseks saiaks. Toimi nii kõikide ribadega.

13. (Ragne Värk)

13. Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Raputa üle purukattega. Küpseta 200 kraadi juures 15−20 minutit.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?