KÖÖGITÄHESTIK: daikon, mahedam ja magusam Jaapani redis (+ redisefriikate retsept!)

Ragne Värk, 22. jaanuar 2020

Sel Vahemere piirkonnast pärit juurviljal on, nagu heal lapsel kunagi, mitu nime: Jaapani redis, valge redis ja taliredis. Võrreldes meie aedades kasvavate redisepunnidega on Jaapani redisel palju mahedam ja pisut magus maitse. 

Kaupluses vali kindlasti tugevad ja läikivad juurikad, millel puuduvad plekid ja muud kahjustused. Kui juurikat müüakse koos pealsetega, jälgi, et need oleksid värsked ja erkrohelised. Pealseid võib kasutada sarnaselt spinatilehtedega salatites või hautistes. Üleliia suured ja paksu koorega juurikad jäta poeriiulile, kuna üleküpsenult kaob redise mahlasus ja magusus.

Valge redis on väga maitsev toorena, sisaldades ka ohtralt C-vitamiini ja kaaliumi. Passib hästi salatisse, lisandiks võileibadele või söömiseks dipikastmega.

Daikonit võib ka kuumtöödelda, kasuta seda sarnaselt kaalikaga. Pista juurikat hautistesse, vokiroogadesse, suppidesse, püreedesse või söö röstituna. 

Proovi nii! 

Redisefriikad 

See on maitsev lisand liha kõrvale ja väärt suupiste niisama näksimiseks. Tõsi, tegu pole harjumuspäraselt krõbedate friikatega, kuid röstituna on redisepulkade tekstuur äärmiselt mõnus. Söö neid kindlasti kohe pärast valmimist!

  • 2 daikonit ehk Jaapani redist
  • õli
  • soola
  • 0,25 tl Cayenne’i pipart
  • 0,25 tl paprikapulbrit

Koori redised ja lõika pikkadeks pulkadeks. Laota need ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale õli, raputa üle soolaga ja lisa ülejäänud maitseained. Sega kergelt, et kõik redisepulgad saaksid kaetud. Küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks. Küpsemise ajal sega korra, et redis igast küljest läbi küpseks.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?