VALMISTAMISÕPETUS: Cantucci – mõnus krõbe mandliküpsis

Ragne Värk, 22. jaanuar 2020

Mõnusalt krõbedad mandliküpsised sobivad hästi tassikese tee või kohvi kõrvale. Nende küpsiste omapära seisneb nende valmistusviisis: esmalt küpsetad tainast terve pätsina, seejärel lõikad pätsi viiludeks ja küpsetad lõplikult valmis.

Kogus: umbes 16 küpsist

Valmistamisaeg: 10 minutit + 40 min küpsemisaeg

  • 4 dl nisujahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 tl soola
  • 2 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 100 g võid
  • 100 g mandleid

1 Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja sool.


2. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks.


3. Sulata või ja lase sel pisut jahtuda. Lisa see lusikaga ettevaatlikult segades munavahule. Ära sega munasegu hulka kuuma võid! Tulemusena pead saama parajalt paksu ja tummise segu.


4. Haki pähklid. Jälgi, et sa neid üleliia peeneks ei haki, mandlitükid peaksid küpsises näha olema.


5. Lisa eelnevalt segatud kuivained muna-võisegule. Vala juurde ka hakitud mandlid. Sega kõik ühtlaseks tainaks.


6. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rulli piklikuks. Vormimiseks piserda kätele õli, et tainas käte külge ei jääks. Tainas peaks jääma võimalikult ühepaksune. Küpseta 175 kraadi juures 24 minutit. Tõsta ahjust ja lase paar minutit jahtuda.


7. Lõika eelküpsetatud päts umbes 2 cm paksusteks viiludeks. Kõige mugavam on küpsiseviile lõigata terava sakilise äärega noaga, siis need ei murene.
8. Tõsta küpsiseviilud tagasi ahjuplaadile. Küpseta 150 kraadi juures veel 16–18 minutit. Ahjust võttes on küpsised veel pehmed, kuid jahtudes tahenevad krõmpsuks.


Soovitused küpsisemeistrile

  • Ära asenda nisujahu mõne muu jahuga.
  • Kasuta kergitamiseks kindlasti küpsetuspulbrit, mitte soodat.
  • Kasuta küpsiste valmistamisel tavalisi röstimata mandleid.
  • Teistkordsel küpsetamisel alanda kindlasti kuumust, nagu retseptis öeldud.
  • Ahjust võttes pane küpsised võimalusel jahtuma ahju- või jahutusrestile. Nii pääseb kuumus küpsistest igast küljest välja.
  • Küpsised tahenevad jahtudes. Seetõttu ei tohi neid üle küpsetada. Kui võtad ahjust välja juba kõvemad küpsised, võid kindel olla, et hiljem on need nii kõvad, et hammas ei hakka peale.
  • Küpsised seisavad õhukindlas karbis paar nädalat. Kui kasutad traditsioonilist retsepti, sobivad need ka sügavkülmutamiseks.

Hea teada!
Kuigi sedasorti küpsiseid tuntakse ka biscotti’na, on nende täpsem nimetus tegelikult cantucci. Biscotti tähendab Itaalia keeles kaks korda küpsetatud küpsiseid, kuid nii võib kutsuda ükskõik milliseid küpsiseid. Cantucci all mõeldakse aga konkreetselt neidsamu piklikke mandliküpsiseid.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?