Ekspert vastab: millega kõige paremini kohvi valmistada ja kas ka pätikohv võib maitsev olla?

Triin Raestik, 10. aprill 2019

Kohviautomaadiga on lihtne: vajuta nuppu ja kosutav jook voolab kruusi. Kuidas valmistada aga head kohvi moka- või presskannuga? Kas ka pätikohv võib maitsev olla? Otsime küsimustele vastuseid.

Villu Viikholm King Coffee Service OÜst tunneb kohvimaailma nüansse läbi ja lõhki. Alustuseks ütleb ta, et maitse on alati subjektiivne. Seetõttu puuduvad kohvi valmistamiseks universaalsed, kõigile ühtmoodi sobivad vahendid või soovitused. Mõni rusikareegel siiski on. «Ükskõik, mil moel sa kohvi keedad, alati tasub välja kraamida mõõdukann ja köögikaal,» toob Villu näiteks. Üldjuhul tuleb hea kohv, austades kindlat reeglit: ühe liitri vee kohta kulub 60 g kohvipuru. Kui see rehkendus maitsemeeltega ei sobi, katseta oma retsepti saamiseks muid koguseid. Ent siingi kuluvad kaal ja liitrimõõt marjaks ära. «Kui katsetuste käigus juhtub, et valmistad ideaalse kohvi, aga sul pole õrna aimugi vee ja kohvipuru vahekorrast, ei oska sa järgmisel korral sama suurepärast maitset saavutada,» põhjendab ta soovitust hoolas olla. Ühtlasi on kohvipulbrid erineva tihedusega. See tähendab, et kolm lusikatäit kohvi võib olla nii 20 g kui ka 30 g. Seega lusikareegel pole rusikareegel.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?