RETSEPTINURK | Poodi seenele! Vanade heade šampinjonide kõrvale on lisandunud mitmeid põnevaid sorte

Ragne Värk, 10. aprill 2019

Toidupoe seeneriiuli valik võtab silme ees kirjuks. Vanade heade šampinjonide kõrvale on lisandunud mitmeid põnevaid seenesorte. Mida nendest teha? Kuna värskete metsaseente aeg on veel kaugel, tasub poekraamiga tutvuda küll.

Kreemja kattega seenevõileivad

Seenesõbrale lausa kohustuslik võileib. Tegelikult võid seenekatte retsepti serveerida ka iseseisva roana või näiteks lisandina ahjus küpsetatud köögiviljadele.

Kogus: 2 võileiba

Valmistamisaeg: 15 min

  • 2 viilu ciabatta’t või juuretisesaia
  • oliiviõli
  • 1 küüslauguküüs
  • soola

Kate:

  • 1 sl võid
  • 150 g shiitake-seeni või šampinjone
  • 1 tl teriyaki-kastet
  • 1 tl värsket tilli (hakituna)
  • 0,5 tl tüümiani (hakituna)
  • 2–3 sl kohvikoort
  • paar näpuotsatäit pärmihelbeid
  • soola, pipart

Vala meeldiv kogus oliiviõli saiaviiludele (mõlemale poolele) ja masseeri kergelt saia sisse. Lõika küüslauguküüs pooleks ja hõõru lõikepoolega saiaviile, seejärel raputa maitseks peale pisut soola. Patsuta kergelt, et sool samuti saiadesse imbuks. Jäta saiad seenesegu valmistamise ajaks maitsestuma.

Katte valmistamiseks kuumuta pannil või. Viiluta seened ja lisa pannile (keskmisele kuumusele) küpsema. Lisa segades teriyaki-kaste ja ürdid. Kui seened on pehmed, vala juurde kohvikoor ja raputa peale pärmihelbed. Lase koorel seentesse imbuda ja maitsesta.

Prae teisel pannil saiad kiirelt mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Laota seenesegu praesaiadele ja serveeri!

Lihtne seene-nuudlivokk

Tegemist on äärmiselt lihtsalt valmiva roaga, kus peaosas on loomulikult seened.

Kogus: neljale

Valmistamisaeg: 15 min

  • 150 g raamennuudleid
  • soola
  • 300 g shimeji- või enoki-seeni
  • 2 sl võid

Kaste:

  • 6–8 sl heledat sojakastet
  • 3 tl värskelt pressitud sidrunimahla
  • 1–2 tl mett
  • 4 sl (seesami)õli
  • pöidlasuurune jupp ingverit (hakituna)

Keeda nuudleid soolaga maitsestatud vees kuni 3 minutit. Nõruta.

Puhasta seened. Sulata pannil või ja prae seened klaasjaks. Sega kastmeained ja vala seentele. Lisa nuudlid ja sega kõik läbi. Serveeri!

NIPP!

Seeneroa valmistamisel lisa võimalusel sool toidule alles lõpus – nii ei kaota seened vett ega muutu kuivaks!

Mis on mis?

Šampinjonid

Eesti kauplustes enim müüdud seeneliik. Populaarsed on valge aedšampinjon, kohvipruun cremini-šampinjon ja aedšampinjoni populaarseim teisend portobello. Viimane on tugeva seenearoomiga ja tavapärastest šampinjonidest tunduvalt suurem. Seetõttu saab portobellosid edukalt šnitsliks paneerida, täita meelepärase sisuga või kasutada lopsakaid seenekübaraid kuklite asemel burgeris. Need on ka grillitult imehead!

Väikeseid šampinjone saab aga kasutada nii toorelt kui ka kuumutatuna väga paljudes roogades. Oma neutraalse maitse tõttu sobivad need kasutamiseks eelroogades, suppides, kastmetes, hautistes jne.

Shiitake-seened

Puupakkudel kasvavad pruunika värvusega seened on kumerad ja lapikud. Viljaliha on mõnusalt kerge maitsega, seetõttu sobib retseptides asendama näiteks šampinjone. Shiitake-seened omandavad toiduvalmistamisel lihtsasti teiste komponentide maitseid. Kõige lihtsam on neid seeni praadida ning seejärel kasutada erinevates nuudli- ja vokiroogades, pirukates ja suppides.

Enoki-seened

Jaapani köögist tuntud populaarne lumivalge söögiseen, mis kasvab kobarana. Tegemist on pikkade jalakestega kergelt krõmpsuva nuudelseenega, mille viljaliha on kerge puuviljase aroomiga. Sobib hästi vokiroogadesse ja populaarsetesse raamenitesse.

Austerservikud

Servikute liike on palju, kuid eriti kõrgelt hinnatakse just austerservikut, millel on õrn valge viljaliha ja kohati tugev lõhn. Seene viljaliha on nätske ja lihajas. Neid seeni ei soovitata kasutada tugevasti maitsestatud roogades, kuna need kaotavad austerservikute enda maitse. Hea vaheldus šampinjonidele. Kasuta seeni koorestes suppides, hautistes, munaroogades, kastmetes jne.

Shimeji-seened

Helevalged võid pruunikad kobaras kasvavad seened, mida tohib süüa vaid kuumutatult. Valmistamisel eemalda kergelt mullane seeneots (seenejalgu ära eemalda) ja eralda seened üksteisest. Kergelt pähklise maitsega. Kuumutamisel tekib neile juustune mekk.

Sobivad hästi grillimiseks, praadimiseks, hautamiseks, jaapanipärastesse suppidesse.

Kuidas värskeid seeni säilitada?

Seened on õrnad, seetõttu käsitle neid ettevaatlikult. Pane seened kotti, mis laseb neil hingata, sest kehv õhurõnglus soodustab mädanike arenemist. Koju jõudes tõsta seened esimesel võimalusel külmkappi.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?