MAGUSAISU KUSTU | Kohvismuuti maapähklivõiga, maasika-melonismuuti, mango-mustikasmuuti ja tervisesmuuti

Ragne Värk, 3. märts 2021

Smuutidel on mitmeid häid omadusi. Lisaks suurepärasele maitsele on need toitvad, valmivad lihtsasti ja on ka üsna korralikud vitamiiniallikad. Täna jagame sinuga smuutiretsepte, mis sobivad maiustamiseks magustoidu asemel.

Kohvismuuti maapähklivõiga

Kohvismuuti (Ragne Värk)

Erilise maitsega kohv on parim külmalt, valmistamisel kasuta kindlasti külmutatud banaanitükke ja jääkuubikuid.

Kogus: ühele
Valmistamisaeg: 10 minutit

  • 1,5 dl kanget jahtunud kohvi
  • 1 dl mandlipiima
  • 25 g kaerahelbeid
  • 4 kuivatatud datlit
  • 1 sl maapähklivõid
  • 1 banaan (viilutatuna ja külmutatuna)
  • 3 jääkuubikut
  • 1 tl tšiiaseemneid

Surista kõik komponendid (v.a tšiiaseemned) kannmikseris ühtlaseks massiks. Sega juurde  tšiiaseemned ja serveeri.

Mahe maasika-melonismuuti

Maasika-melonismuuti (Ragne Värk)

Sobib hästi neile, kellele ei meeldi üleliia magusad smuutid. Hea võimalus kasutada ära sügavkülmas olevaid maasikaid.

Kogus: ühele
Valmistamisaeg: 10 minutit

  • 10 suuremat maasikat (külmutatuna)
  • 1 dl kreemjat kookospiima
  • 300 g meloni viljaliha

Surista kõik komponendid kannmikseris ühtlaseks massiks. Soovi korral võid lisada segusse piparmündilehti, need annavad püreestatuna meeldivat maitset.

Värviline mango-mustikasmuuti

Mango-mustikasmuuti (Ragne Värk)

Kui sa ei suuda otsustada, mis maitsega smuutit valmistada, pane kaks smuutijooki ühte klaasi kokku!

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit

  • 1 mango (külmutatuna)
  • 2 banaani
  • 4 sl Kreeka jogurtit
  • 0,5 tl kurkumit
  • 2 sl mustikaid (külmutatuna)
  • vett

Mangokihi jaoks pane kannmikserisse mango viljaliha, 1 banaan, 2 sl Kreeka jogurtit ja kurkum. Püreesta. Vajadusel lisa vedeldamiseks pisut vett. Vala smuuti kahte klaasi. Mustikakihi jaoks pane puhastatud kannmikserisse banaan, ülejäänud Kreeka jogurt, mustikad ja pisut vett. Püreesta ühtlaseks. Vala segu klaasidesse mangokihi peale. Võid smuutisid õrnalt segada, et kihid seguneksid.

Tervisesmuuti spinati, avokaado ja ananassiga

Tervisesmuuti (Ragne Värk)

Kreemjas, värskendav ja magus smuuti maitseb hoolimata värvusest ka pere pisematele.

Kogus: ühele
Valmistamisaeg: 10 minutit

  • peotäis spinatilehti
  • 0,5 banaani
  • 0,5 avokaadot
  • 150 g ananassi viljaliha
  • 0,5 dl õunamahla
  • vett

Surista kõik komponendid kannmikseris ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa vedeldamiseks vett. 

Nõuandeid smuutimeistrile

  • Smuuti valmistamiseks on vajalik hea kannmikser.
  • Smuutid õnnestuvad ideaalselt, kui kasutad valmistamiseks küpseid vilju. Osa smuutikomponente kasuta külmutatult – need aitavad värskendavat jooki jahutada ja lisavad tekstuuri.
  • Kasuta smuutis ära ka külmkapis olevad viimased salatilehed.
  • Kui smuuti tundub liiga hapukas, kasuta magustajana mett, kuivatatud datleid, banaani, vahtrasiirupit või kaneeli-kardemoni.
  • Tee smuutisegud sügavkülma valmis. Selleks pane lemmiksmuutide komponendid säilituskottidesse ja pista sügavkülma. Arvesta nii, et ühe smuutiteo jaoks on üks kott.
  • Smuutisid saad vedelamaks muuta vee, mahla või taimse piimaga. Tänaste retseptide järgi valmistatud mahedikud tulevad pigem paksema tekstuuriga.
  • Võid proovida smuutit valmistada ka kookosveega, see annab õrna kookosmaitset.
  • Pärast mikserdamist võid segada smuutisse väikese lusikatäie tšiiaseemneid. Need annavad lisaks tekstuurile ka organismile hulgaliselt kasulikke aineid.
  • Smuuti tekstuuri aitavad kreemisemaks (ja ka toitvamaks) muuta avokaado ja banaan. Viimane annab joogile juurde ka magusust.
  • Nende smuutiretseptide järgi saad valmistada ka jäätist. Tõsta lihtsalt paks smuutisegu jäätisevormidesse ja sügavkülmuta.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?