VALGED TOIDUD TALVE ALGUSEKS! Oamääre, lihtne risoto ja alkoholivaba kookospiima-mojito

Ragne Värk, 16. detsember 2020

Kui ilmataat maad valgeks ei tuiska, tekitame ise köögis ühe «lumemöllu». Sel nädalal katkem laud valgete roogadega!

Valge oa määre

Valge oa määre (Ragne Värk)

Maitserohke määre, mis sobib dipikastmeks, lisandiks erinevatele salatitele või määrdeks värskele ciabatta’le.

Kogus: kuuele
Valmistamisaeg: 15 minutit

  • 1−1,5 dl oliiviõli
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 sl tilli või koriandrit
  • 2 sl riivitud parmesani
  • 1 sl sidrunist või laimist pressitud mahla
  • soola, pipart

Loputa oad voolava vee all. Nõruta. Pane kõik komponendid kannmikserisse ja surista ühtlaseks seguks. Õli lisa alguses 1 dl, vajadusel vala valmimise ajal juurde, kuni saavutad sobiva tekstuuri. Maitsesta lõplikult ja serveeri.

Lihtne risoto

Risoto (Ragne Värk)

Suurema vaevata valmiv risoto on alati hea valik. Katteks lisa praetud seeni, liha, kala või muud meelepärast.

Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 30 minutit

  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 4 sl võid
  • 3 dl risotoriisi
  • 2 dl valget veini
  • 8−10 dl puljongit
  • 4 sl parmesani
  • soola, pipart

Haki sibul ja küüslauguküüned hästi peeneks. Kuumuta pannil 2 sl võid (soovi korral lisa sorts oliiviõli). Pane pannile sibul, kuumuta minutijagu. Lisa küüslauk ja prae veel minutike. Sega hulka riis ja kuumuta, kuni riisiterad muutuvad klaasjaks.

Vala pannile vein ja lase sel aurustada. Seejärel hakka jaohaaval puljongit lisama. Kui vedelik on riisiteradesse imendunud, vala juurde uus kogus puljongit, ise samal ajal korralikult segades. Kui segu pannil hakkab risoto nägu võtma ja kogu puljong on pannile kallatud, sega juurde 2 sl võid ning parmesan. Maitsesta lõplikult ja serveeri kohe.

Alkoholivaba kookospiima-mojito

Mojito (Ragne Värk)

Tõeliselt värskendav jook, mis sobib nautimiseks igal ajal. Tegelikult sobib see mõnus joogike asendama ka magustoitu.

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit

  • 1 laim
  • 12−15 piparmündilehte
  • 2 sl pruuni suhkrut
  • 1 dl kookospiima
  • u 1 dl mineraalvett
  • jääkuubikuid
  • serveerimiseks laimisektoreid, piparmündilehti

Lõika laim sektoriteks. Jaga kahte klaasi laimisektorid, piparmündilehed ja pruun suhkur. Tambi klaasis olev segu puruks. Täida klaasid jääkuubikutega. Sega omavahel kookospiim ja mineraalvesi ning vala klaasidesse. Kui klaasid täielikult ei täitu, võid mineraalvett juurde valada. Kaunista ja serveeri kohe.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?