Lõhe kolmel moel

Laura Strandberg, 10. juuni 2020

Kui soovid, elusta neljapäevase kalapäeva traditsioon. Kui tahad, söö kala iga päev. Üks on kindel: lõhe on tervislik ja lihale ütlemata mõnus vaheldus.


Koorene kalasupp
Koorene lõhesupp maitseb ka kalapõlguritest lastele.

Neljale
35 min

  • 450 g lõhefileed
  • 2−3 porgandit
  • 3 kartulit
  • 1 porrulauk
  • 1 sibul
  • 1 l puljongit
  • 3 dl rõõska koort
  • soola-pipart
  • peotäis tilli
  • 30 g võid ja 2 sl oliiviõli

Puhasta porru ja lõika peenikesteks ribadeks. Koori ja tükelda porgand ning kartulid kuubikuteks ja haki sibul peeneks. Pruunista paksupõhjalises potis või-õlisegus sibul, lisa pool tillist ja porgandikuubikud ning pruunista veel veidi. Lisa potti ka kartulid ja puljong ning keeda umbes 10 minutit. Samal ajal tükelda kala 1,5 × 1,5 cm suurusteks kuubikuteks ja kui kartulid on pehmed, lisa ka koor ja lõhekuubikud ning aja korraks keema. Serveeri koos värske hakitud tilliga!


Lõhefilee tillipestoga

(LAURA STRANDBERG)


Lõhet valmistades jälgi, et kala üle ei küpseks – mõnikord saab filee valmis juba 15 minutiga. Lõhe on valmis ja jääb mõnusalt mahlane siis, kui see kahvliga torgates kergelt tükkideks läheb.

Neljale
45 minutit

  • 4 lõhefileed (kokku umbes 600–700 g)
  • soola-pipart
  • oliiviõli
  • tilli

Pesto jaoks:

  • 1,5 dl päevalilleseemneid
  • 1 dl oliiviõli
  • peotäis hakitud tilli
  • 2 peotäit basiilikut
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl majoneesi
  • poole sidruni mahl
  • soola ja pipart

Pesto valmistamiseks purusta päevalilleseemned, basiilikulehed, till, oliiviõli, sidrunimahl, majonees ja küüslauk saumikseriga ühtlaseks kreemiseks pastaks. Maitsesta soola ja pipraga.
Määri lõhefileed oliiviõliga kokku ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta fileed meresoola, pipra ja tilliga ning küpseta 200kraadises ahjus umbes 20 minutit. Serveerides kata lõhetükid pestoga.


Marineeritud läätsed kuumsuitsulõhega

(LAURA STRANDBERG)


Tervislik ja maitsev suvine lõuna, mis valmib eriti kiirelt siis, kui läätsed on juba varem valmis keedetud!

Neljale
25 minutit

  • 4 dl keedetud rohelisi või musti läätsi
  • 300 g punast kapsast
  • 2 keskmist või 6 väikest kurki
  • 15 rohelist oliivi
  • 350–400 g kuumsuitsulõhet
  • 1/2 dl oliiviõli
  • 4 sl punaveiniäädikat
  • 2 sl suhkrut
  • soola-pipart

Sega kausis läätsed, oliiviõli, punaveiniäädikas, suhkur, viilutatud kapsas ning sool-pipar. Lase 10 minutit maitsestuda. Tükelda kurk ja lisa ka see läätsede-kapsa juurde. Kalla segu kaussi, serveerimisalusele või taldrikutele. Pane peale oliivid ja soe või külm kuumsuitsulõhe.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?