RETSEPTINURK | Turguta tervist kodumaiste supertoitudega

Ragne Värk, 15. mai 2019

Koduaed ja metsanurk pakuvad ka kevadisel ajal ohtralt söödavat kraami. Täna valmivadki meie kööginurgas vitamiinidest pungil umbrohuroad.

Porgandi-fetapirukas naadi ja võilillelehtedega

Kevadine naat on tõeline kodumaine supertoit, sest sisaldab rohkesti rauda ning E- ja C-vitamiini. Võilillelehed sisaldavad samuti märkimisväärselt palju vitamiine. Mis muud, kui pista need pirukasse!

Kogus: 10 tk

Aeg: 1 tund

Põhi:

  • 150 g võid
  • 2 dl nisujahu
  • 1 dl odrajahu
  • 0,5 tl soola
  • 50 g riivitud juustu

Täidis:

  • 300 g porgandit
  • suurem peotäis naadi- ja võilillelehti
  • 150 g fetat
  • 3 muna
  • 250 g hapukoort
  • soola, pipart

Põhja valmistamiseks pane või, jahud ja sool kaussi ning sega käte abil ühtlaseks tainaks. Poole pealt lisa riivitud juust. Suru tainas koogivormi (Ø 22 cm) põhja ja äärtele. Hoia vormi täidise valmimiseni külmkapis.

Koori porgandid ja haki umbrohulehed noaga peeneks. Tõmba kartulikoorimisnoaga porganditest pikad laastud. Pane porgandilaastud, umbrohi ja fetakuubikud kaussi. Sega kõik omavahel läbi ja laota täidis pirukapõhjale. Sega omavahel munad ja hapukoor, maitsesta soola-pipraga ning vala vormi. Küpseta pirukat pöördõhuga režiimil 170 kraadi juures 40–50 minutit.

NIPP

Nopi võilillelehti pigem varjulisest kohast, siis ei ole lehtedel kibedat mekki.

Karulauguhummus

Küüslauguse mekiga karulauk on paljude lemmik. Harjumuspärase pesto kõrval proovi teha ka vürtsköömnetega maitsestatud karulauguhummust.

Kogus: kaheksale

Aeg: 10 minutit

  • 1 purk (425 g) kikerherneid
  • 3 sl meelepäraseid pähkleid
  • 2 sl laimist pressitud mahla
  • 1 tl vürtsköömneid
  • u 1 dl oliiviõli
  • kimbuke karulaugulehti
  • soola, pipart, suhkrut

Pese kikerherned voolava veel all puhtaks. Nõruta. Pane kõik komponendid kannmikserisse ja lisa maitse järgi soola, pipart ning suhkrut. Surista kõik ühtlaseks massiks. Vedelama konsistentsi saamiseks lisa vajadusel oliiviõli. Purusta kõike seejärel veel kord ja maitsesta lõplikult.

NIPP

Kasuta karulauguhummust dipikastmena, saiamäärdena, pasta-kastmena, salatiroogades, vrappides, pitsakattena ja lisandina püreesuppides.

Kaselehesmuuti

See on üks tõeliselt vägev supersmuuti. Seller on tuntud kui kaalulangetajate lemmikköögivili, nõges sisaldab suurtes kogustes C-, A- ja E-vitamiini ning B-grupi vitamiine. Kaselehed peidavad endas rohkesti C-vitamiini.

Kogus: kahele

Aeg: 5 minutit

  • suur peotäis nõgeselehti
  • 2 banaani
  • 1 sellerivars
  • 2 sl sidrunist pressitud mahla
  • 1–2 tl vedelat mett
  • suur peotäis kaselehti
  • 2 dl külma vett

Kasta nõgeselehed hetkeks keevasse vette, seejärel suru kergelt kuivemaks. Pane kannmikserisse banaanid, tükeldatud seller, sidrunimahl, mesi ja kaselehed. Lisa vesi ja purusta kõik ühtlaseks. Vajadusel lisa täiendavalt maitseks sidrunimahla või mett.

NIPP

Kaselehed on praegu parima maitsega, mistõttu tasub neid kindlasti kasutada smuutides, salatites ja maitsetaimena (peterselli asemel) erinevates roogades.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?