ÄRA PELGA NEID MEREANDE: krevetid mee-austrikastmega, eriti kreemine krevetipasta ning Skagen ehk saiad krevetisalatiga

Ragne Värk, 10. veebruar 2021

Osa jumaldab, teised ei tihka maitstagi. Kui sa seni oled krevettide valmistamist peljanud, siis võta see nüüd ette koos meiega. Lihtsuses peitub võlu. Lubame!

Krevetid mee-austrikastmega

undefined (Ragne Värk)


Viie minutiga valmivad krevetid löövad laineid oma suurepärase maitse ja lihtsa valmistusviisiga. Serveeri eelroaks, lisa salatile või maiusta koos värske ciabatta’ga.

Kogus: 3-le
Valmistamisaeg: 5 minutit

  • 400 g tooreid krevette
  • 2 sl võid
  • 4 küüslauguküünt (hakituna)
  • 0,5 tšillipipart (hakituna)
  • 2−3 sl koriandrit (hakituna)

Kaste:

  • 2 sl austrikastet
  • 1 sl sojakastet
  • 1 sl vedelat mett
  • 2 sl oliiviõli

Sulata pannil või. Kuumuta selles kergelt küüslauku ja tšillit. Tõsta pannile krevetid. Prae mõlemalt poolt, kuni need lähevad roosakaks. Selleks kulub vaid mõni minut. Sega kastmeained omavahel, lisa pannile. Sega kõik läbi. Puista krevettidele koriandrit ja serveeri.

Eriti kreemine kreveti-pasta

undefined (Ragne Värk)


Kreemine ja maitserikas roog on kõigi pasta-sõprade lemmik. Kes tšillit ei armasta, võib selle komponendi retseptist välja jätta.

Kogus: 3-le
Valmistamisaeg: 20 minutit

  • 200 g tagliatelle’t
  • 2 sl õli
  • 2 küüslauguküünt
  • 0,5 tšillipipart
  • 0,5 paprikat
  • 1 dl valget veini
  • 2−3 dl vahukoort
  • 2 peotäit spinatilehti
  • 250−300 g tooreid krevette
  • 4 sl riivitud parmesani

Maitsestamiseks:

  • soola, pipart
  • sidrunist pressitud mahla
  • oliiviõli

Keeda nuudlid soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta lohakalt. Samal ajal kuumuta pannil õlis hakitud küüslauguküüned ja tšillipipar. Lisa tükeldatud paprika, kuumuta veel minutike ja vala juurde vein. Lase mõni minut podiseda. Sega juurde vahukoor ja spinatilehed. Viimasena lisa krevetid. Kuumuta, kuni krevetid lähevad roosaks, seejärel lisa kohe keedetud nuudlid ja parmesan. Maitsesta ja serveeri.

Skagen ehk saiad krevetisalatiga

undefined (Ragne Värk)


Krevetisai on Rootsist pärit maitsev klassika. See on lihtne roog, mis sobib nii hommikusöögiks, vahepalaks kui ka eelroaks.

Kogus: 3−4-le
Valmistamisaeg: 10−15 minutit

Salat:

  • 250 g keedetud krevette
  • 75 g värsket kurki (ära koori!)
  • 100 g majoneesi
  • 1−2 sl hapukoort
  • 2 sl tilli (hakituna)
  • 1−2 tl mahedat sinepit
  • sidrunist pressitud mahla
  • soola, pipart

Serveerimiseks:

  • 4 viilu saia, ciabatta’t, Gruusia leiba vms

Tükelda krevetid ja kurk. Sega ülejäänud salatikomponentidega. Maitsesta sidrunimahla ja soola-pipraga.
Nirista saiadele oliiviõli ja rösti neid mõni minut pannil. Jaota röstitud saiadele krevetisalat. Pidulikumal puhul kaunista näiteks vutimuna, kalamarja, lutserniidude, musta pipra, roseepipra ja oliiviõliga.


Kui värskeid krevette ei leia, proovi purgikraami
Kui sinu kodupoes värskeid krevette pole, viska pilk kalariiulile – marineeritud või soolvees konserveeritud krevette on müügil vaat et igas külapoes.
Et marineeritud krevetid on üsna krõbeda hinnaga, tasub neid lisada täienduseks seesugustele roogadele, kus need saavad tõepoolest särada. Hästi sobivad need näiteks skagen’isse. Aga ka erinevatesse salatitesse või takodesse. Pirukatäidises seevastu «kaob» karbike krevette ära ja maitses neid tunda ei jää.

Kuidas maitseb?
Vici krevetid soolvees

undefined (Ragne Värk)


Hind Coopis 3.49 (200 g)
Vici kaubamärk on paljudele tuntud tänu makrapulkadele ja tuleb tunnistada, et need krevetid meenutavad nii maitselt kui ka tekstuurilt neidsamu makrapulki. Kiidusõnad soolveele, millesse on krevetid pandud – see on võrreldes teiste tootjatega tükk maad parem.

Rimi krevetid soolvees

undefined (Ragne Värk)


Hind Rimis 2.99 (180 g)
Hinnalt soodsaim toode. Marinaad on üleliia soolane, see muudab ka krevetid ebameeldivaks. Krevetid on lihtsa ja pisut pudeda tekstuuriga, kuid need saab salatites või võileibades ära kasutada küll. Toidus kasutamisel ära kindlasti enam täiendavalt soola lisa.

Marwi tiigerkrevetid marinaadis

undefined (Ragne Värk)


Hind Selveris 4.59 (185 g)
Ei tasu heituda sõnast «marinaad», sest tegelikult on krevetid pandud tavalisse soolvette. Marinaad on paraja soolasusega ja krevetid ei ole maitsetud ega ka vastupidi. Marwi tooted on erinevates kauplustes kenasti esindatud, kuid hinnaklassilt on need teistest pisut kallimad.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?