SAMM-SAMMULT | Battenbergi kook – nagu maitsev malelaud

Ragne Värk, 28. oktoober 2020

Inglismaalt pärit Battenbergi kooki iseloomustab ruuduline muster ja martsipanist kate. Valmistamine nõuab küll pisut nokitsemist, kuid silmailu ja maitse on seda kindlasti väärt.

Valmistamisaeg: 30 min + küpsemis- ja jahtumisaeg
Kogus: kümnele

  • 175 g toasooja võid
  • 175 g suhkrut
  • 175 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 50 g mandlijahu
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 3 muna

Lisaks:

  • 2 tl mustikajahu (või mõnda muud marjajahu või kakaopulbrit)
  • paksemat moosi või marmelaadi
  • 400 g martsipanimassi

Tee nii!
1. Otsi välja kandiline ahjuvorm, foolium ja küpsetuspaber. Määri vormi kergelt võiga, et küpsetuspaber paremini kinnituks.


2. Vormi fooliumist tugev vormilaiune riba. Tõsta see vormi. Kata vormi põhi, ääred ja ka fooliumriba küpsetuspaberiga. Nii saad pesad, kuhu tõsta kahte eri värvi tainas. Pesa laius peaks olema umbes 10 cm (pikkuseks umbes 23 cm). Kui sobiva suurusega vormi ei leia, võid üle ääre ulatuva küpsetuspaberiga vormi kitsendada (vt pilt 5).


3. Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Seejärel sega hulka ülejäänud ained.


4. Sega korralikult, kuni saad ühtlase taina.


5. Jaga tainas silma järgi kaheks. Tõsta pool tainakogusest ettevalmistatud vormi.


6. Teisele poolele sega juurde mustikajahu ja tõsta see teise vormi. Mustikajahu asemel võid kasutada muud meelepärast marjajahu või kakaopulbrit. Küpseta 180 kraadi juures 30−40 minutit.


7. Pärast küpsemist lase koogipõhjadel vormis pisut jahtuda. Siis tõsta need vormist ja lase täielikult jahtuda.


8. Aseta jahtunud koogipõhjad teineteise peale. Lõika igast küljest küpsetusääred ära. Pole hullu, kui koogipõhjad pole ühtlase kõrgusega.


9. Lõika teineteise peal olevad koogipõhjad pooleks. Nii saad pikad koogiribad.


10. Võta kaks eri värvi koogiriba. Aseta need alusele. Määri sisemistele koogikülgedele moosi, see aitab küljed omavahel kokku «liimida».


11. Ülemise koogirea kinnitamiseks määri moosi ka peale.


12. Tõsta peale ülejäänud kaks koogiriba (et eri värvidest ruudustik tekiks). Määri koogikangi vahed taas moosiga. Nüüd määri kook üleni moosiga kokku.


13. Rulli martsipan õhukeseks. Pane see koogile katteks.


14. Lõika ära üleliigsed ääred (kui martsipani jagub, kata sellega ka koogipõhi). Silu martsipan ühtlaseks ja tee koogile noaga õrnalt diagonaalis sisselõiked.

Soovitused:

  • Koogipõhjad võid valmis küpsetada ka keeksivormides.
  • Pärast küpsemist lase koogipõhjadel jahtuda. Nii püsib kook ilusti koos ega valgu laiali.
  • Traditsiooniliselt «kleebitakse» koogikihid kokku aprikoosimoosiga, kuid võid kasutada ka endale meelepärast moosi või pehmet marmelaadi. Oluline on, et see oleks võimalikult paks.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?