LIHTSAD HÕRGUTISED PÄRNUST: brioche, praetud ahvenafilee kapteni kartulitega ja koorene krevetisupp

Ragne Värk, 28. oktoober 2020

Ka sel aastal toimub suvepealinnas traditsiooniline restoranide nädal, kus toidukohad pakuvad põnevaid maitseelamusi. Toome mõned neist ka sinuni!

Brioche
See retsept pärineb Restorani Raimond desserdikokalt Casper Gregory Tanner Leiesilt. Võine ja õhuline sai on selle restorani külaliste hulgas väga populaarne.

Kogus: 1 sai
Valmistamisaeg: 30 min + kerkimisaeg

  • 0,5 dl piima
  • 8 g presspärmi
  • 250 g nisujahu
  • 3 muna
  • 1 tl soola
  • 2 sl suhkrut
  • 125 g toasooja võid


Kuumuta piim käesoojaks ja murenda sellesse presspärm. Sega kergelt pärmi lahustumiseni. Sega hulka 50 g jahu. Jäta tainas 20−30 minutiks sooja kohta kerkima.
Seejärel sega sisse toasoojad munad. Lisa vähehaaval ülejäänud kuivained. Sõtku juurde pehme või. Tõsta tainas vähemalt 4 tunniks külmkappi.
Pane tainas võiga määritud vormi. Lase soojas kohas 1 tund kerkida.
Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

Praetud ahvenafilee kapteni kartulitega


Lihtne kodune kalaroog Pärnu jahtklubi restorani peakokalt Heljor Hundilt. Jälgi kindlasti kala värskust: katsu sõrmega kala pindmist osa. Kui see kergelt tagasi vetrub ehk taastab oma algse tekstuuri, on kala värske.

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 40 minutit

  • 300 g ahvenafileed
  • 200 g kartulit
  • 100 g kodujuustu
  • soola, pipart
  • 2 sl nisujahu

Puravikumajonees:

  • 80 g külmutatud puravikke
  • veerand sibulat
  • 60 g majoneesi
  • soola, pipart

Salat:

  • 75 g punast kapsast
  • 40 g porrulauku
  • 1 sl Worcestershire’i kastet
  • 1 tl fariinsuhkrut
  • 1 sl oliiviõli
  • pipart, soola

Keeda koorega kartulid pehmeks. Lase jahtuda ja lõika suuremateks kuubikuteks.
Kastme valmistamiseks sulata puravikud, pigista liigne vesi välja. Kuumuta hakitud sibulat kergelt kuumal pannil, lisa puravikud ja prae umbes 10 minutit. Haki jahtunud segu nii peeneks kui suudad. Sega hulka majonees, maitsesta.
Salati valmistamiseks ribasta kapsas ja porrulauk. Sega kausis kokku, lisa ülejäänud ained ja maitsesta soola-pipraga. Mudi salatit kätega, kuni kapsas ja porrulauk muutuvad pehmemaks. 
Maitsesta kodujuust soola ja pipraga. Prae kartulikuubikud pannil kuldseks. Maitsesta ahvenafilee soola ja pipraga ning kasta jahust läbi. Prae kuumal pannil õlis kuldseks. Tõsta kõik taldrikule ja serveeri.


Krõbeda kalanaha saad nii!
Kuumuta tühja panni mõni minut. Seejärel vala pannile õli ja lase veel minutike kuumeneda (kuni kerge suitsemiseni). Kuivata kalanahk majapidamispaberiga. Pane kala pannile, nahk allpool, ja ära kiirusta ümberkeeramisega.

Lihtne koorene krevetisupp


Kodurestorani Kirss Toidul pererahvas soovitab valmistada kuldse jumega krevetisuppi, mis on pere üks sügistalve kindlatest lemmikutest. Lihtne supike on ehe tõestus selle kohta, et lihtsuses peitub võlu.

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 20 minutit

  • 1 sl õli
  • 1 keskmine sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 tl karripulbrit
  • 1/2 punast paprikat (tükeldatuna)
  • 1/2 tl paprikapulbrit
  • 1 tomat (tükeldatuna)
  • 3 dl rõõska koort
  • 2 dl vett
  • 200 g krevette
  • 2 sl tilli
  • pipart, soola

Kuumuta hakitud sibul ja küüslauk õlis kuldkollaseks. Jälgi, et need liiga pruuniks ei läheks, muidu tuleb kõrbemekk juurde. Lisa karri, paprika, paprikapulber, tomat ja koor. Keeda veidi madalal kuumusel. Lisa vesi. Maitsesta. Tõsta hulka sulatatud ja nõrutatud krevetid ning peenestatud till. Seejärel kuumuta supp kergelt läbi, sest krevett väga pikalt kuuma ei taha. Serveeri.


Pärnu restoranide nädal
7.−15. novembrini toimuval üritusel pakuvad erihinnaga kolmekäigulist menüüd 26 suvepealinna restorani. Tutvu täpsemalt pakkumistega: Visitparnu.com/restoranide-nadal/

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?