SAMM-SAMMULT | Kuidas panna need kõige õigemad võiroosid ise oma taldrikul õitsema

Ragne Värk, 15. aprill 2020

Õigeid ja nostalgilise noodiga võiroose on poest raske leida. Seetõttu tuleb nende valmistamine ise ette võtta. Kui ajad näpuga järge, saad saiakesed, mis on ühteaegu krõbedad, pehmed, võised ja kihilised.

Valmistamisaeg: 2 tundi
Kogus: 9 tk

  • 7−9 g kuiv- või 25 g presspärmi
  • 2 sl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 250 g piima
  • 350−375 g nisujahu
  • 3−4 sl õli

Vahele:

  • 100 g võid taina kihitamiseks
  • soola

Tee nii!

1. (Ragne Värk)

1. Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kui kasutad presspärmi, murenda see esmalt väikesesse kaussi, lisa 1 sl retseptis olevast suhkrust ja sega kergelt. Pärm hakkab tänu suhkrule sulama, selleks kulub umbes 10 minutit. Seejärel lisa pärmile piim, lisa suhkur, sool ja toimi edasi nii, nagu retseptis õpetatud.

2. (Ragne Värk)

2. Sega hulka 37−39 kraadini soojendatud piim. Lisa jahu ja õli ning sõtku korralikult ühtlaseks tainaks.

3. (Ragne Värk)

3. Kata anum rätikuga. Kergita tainast 40−50kraadises ahjus umbes 40−50 minutit. Tainas peab olema silmanähtavalt kerkinud!

4. (Ragne Värk)

4. Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ristkülikuks. Jaga tainalapp mõttes kolmeks. Määri 2/3 tainale toasoe või (50 g). Raputa peale pisut soola.

5. (Ragne Värk)

5. Tõsta ilma võita tainaosa (ehk ülejäänud kolmandik) võiga määritud osale.

6. (Ragne Värk)

6. Voldi keskele ka ülejäänud osa tainalapist. Tõsta 30 minutiks jahedasse.

7. (Ragne Värk)

7. Seejärel rulli tainas jahusel pinnal uuesti lahti.

8. (Ragne Värk)

8. Korda kihitamistegevust uuesti. Määri 2/3 tainale toasoe või (50 g), raputa üle soolaga. Voldi tainas samamoodi kokku nagu enne ja tõsta taas 30 minutiks külmkappi.

9. (Ragne Värk)

9. Pärast seda rulli tainas jahusel pinnal ristkülikuks ja lõika see noaga ruutudeks.

10. (Ragne Värk)

10. Võta ruuduke ette. Tõsta nurgad keskele ja suru tugevasti tainast läbi. Nii ei küpse saiakesed ahjus lahti. Ära mudi ega suru lõikeääri kokku, muidu ei küpse võiroosid kihiliseks.

11. (Ragne Värk)

11. Määri saiakesed pealt munaga. Küpseta 200kraadises ahjus 15−25 minutit.

Nii saad parimad võiroosid!

  • Ära tainast üle kergita, muidu tekib tainale juurde käärinud mekk.
  • Kihitamisel pane tainas kindlasti külmkappi. Või peab taina vahel täielikult tahenema.
  • Kihitamisel raputa kindlasti või peale soola. Nii on lõpptulemus maitserohke.
  • Kasuta kindlasti toasooja võid.
  • Ruudukestel peavad kõik ääred olema lõigatud. Nii tekib küpsemisel ilus kihilisus.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?