TÄNAVUSED LIHAVÕTTEROAD | Soodsad, valmivad lihtsalt ja pole palju vaja

Ragne Värk, 8. aprill 2020

Seekordsed pühad tulevat pisut teisiti. Täna pakume ideid, kuidas valmistada peoroogi, mis ei nõua ülemäära palju komponente, valmivad lihtsalt ja on ka rahakotisäästlikud.

Põnevad peedimunad

undefined (Ragne Värk)


Üks vahva idee, kuidas mune pisut teistmoodi serveerida. Kasuta peedimune salatis või võileival.

Kogus: 8−12 munapoolikut
Valmistamisaeg: 30 min + marineerimisaeg

  • 4−6 muna
  • 300 g toorest peeti
  • 250 g vett
  • 50 g õunasiidriäädikat või valge veini äädikat
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl soola
  • serveerimiseks soola, pipart, maitserohelist

Keeda munad. Lase jahtuda ja koori.
Pane suuremateks kuubikuteks lõigatud peet potti, lisa ülejäänud ained ja keeda kogu kraami umbes 10 minutit. Jahuta täielikult. Kiiremaks jahutamiseks tõsta pott jääkülma vette.
Pane kooritud munad kõrgema servadega säilituskarpi, lisa peedivedelik (koos peetidega) ja lase külmkapis maitsestuda kolm tundi kuni üle öö. Serveerimisel lõika munad pooleks.

Kiire riisi-hakklihahautis

undefined (Ragne Värk)


Praegusele ajale sobivalt lihtne ja kiirelt valmiv roog sobib nii pühadelauale kui ka argiõhtu kõhutäieks.

Kogus: 4-le
Valmistamisaeg: 30 minutit

  • 400−500 g keedetud riisi
  • 0,5 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 väiksem punane paprika
  • 75 g suvikõrvitsat
  • 350 g hakkliha
  • 4 sl pasta-kastet
  • 3 sl ürte (hakituna)
  • salatilehti
  • soola, pipart

Haki sibul ja küüslauguküüned peeneks. Tükelda paprika. Lõika kartulikoorimisnoaga suvikõrvitsast pikad laastud ja tükelda väiksemaks.
Prae sibul ja küüslauk pannil rasvaines läbi, lisa hulka paprikatükid ning suvikõrvits. Umbes minutijagu hiljem pane pannile ka hakkliha. Prae see valmis, maitsesta soola ja pipraga.
Sega juurde pasta-kaste ja hakitud ürdid. Kuumuta toit läbi. Serveeri riisi ja salatilehtedega.

Turgutav köögiviljasupp

undefined (Ragne Värk)


Selle maitsva püreesupi sisse saad peita erinevaid köögivilju. Täpiks i peale sobivad võis praetud saiakrutoonid, seemned, oliiviõli või muu meelepärane.

Kogus: 4-le
Valmistamisaeg: 30 minutit

  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 400 g lillkapsaõisikuid
  • 2 kartulit
  • 1 suurem porgand
  • 2 sl võid
  • 3 sl õli
  • 12 dl puljongit
  • 0,5 tl kurkumit
  • 1−2 dl vahukoort
  • 4 sl parmesani või riivitud juustu
  • soola, pipart, suhkrut

Saiakrutoonid:

  • saiaviile
  • võid

Haki sibul ja küüslauk. Tükelda lillkapsaõisikud ja kooritud kartulid ning porgand.


Kuumuta potis rasvained, lisa sibul ja küüslauk ning prae need kergelt läbi. Pane potti ülejäänud köögiviljad. Pruunista korralikult. Vala juurde puljong. Keeda suppi köögiviljade pehmenemiseni.


Püreesta supp ja tõsta tagasi pliidile. Lisa kurkum. Vala juurde nii palju vahukoort, kuni saavutad sobiva tekstuuri. Kui supp tundub minevat liiga rammusaks, võid vedeldamiseks lisada ka vett. Maitsesta korralikult.


Pane serveerimisnõude põhja supilusikatäis juustu ja vala peale kuum supp.
Krutoonide valmistamiseks prae saiaviilud võis mõlemalt poolt kuldseks ja rebi tükkideks. Lisa supile. Kui soovid, võid maitseks lisada ka seemneid, ürte, õli vms.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?