SÖÖGIVAHETUND! Tähista rahvusvahelist koolitoidupäeva vanakooli frikadellisupiga

Ragne Värk, 10. märts 2021

Märtsi teisel neljapäeval tähistatakse rahvusvahelist koolitoidupäeva. Ja kuigi paljud lapsed on sel aastal kodused, võib seda ju ikkagi tähistada!

Esimest korda peeti koolitoidupäeva 2013. aastal Ameerikas ja Inglismaal eesmärgiga tuletada meelde tervisliku ning tasakaalustatud sooja toidu tähtsust ja selle kasulikkust kasvueas laste tervisele, õppimisvõimele ning psüühikale. Eestiski peetakse täisväärtusliku koolitoidu pakkumist väga oluliseks, igal aastal selgitatakse välja ka laste lemmikkoolitoidud. Selle õppeaasta toitude esikoha näpsasid näiteks makaroniroad. Sellele järgnesid pikkpoiss, kana ja erinevad supid. Vähem poppideks toitudeks on kalakastmed. Prae kõrvale eelistavad lapsed peale makaronide süüa ka kartuliputru ja riisi, vähem meeldivad õppuritele aga aurutatud köögiviljad ja keedukartul.

Selle päeva tähistamiseks soovitame lastele lõunasöögiks pakkuda midagi klassikalisest koolitoidumenüüst. Jätame seekord piima-aedviljasupi kõrvale, aga üks mõnus frikadellisupp on lastele kindlasti meeltmööda!

Kodune frikadellisupp

Frikadellisupp (Ragne Värk)

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 30–40 minutit

  • 1,5 dl puljongit
  • 2–3 porgandit
  • 0,5 kaalikat (soovi korral)
  • 5 kartulit
  • paar peotäit külmutatud herneid
  • 2 sl tilli (hakituna)

Frikadellid:

  • 300 g broilerifileest hakklihasegu
  • 1 sl sibulahelbeid
  • soola, pipart

Lase puljongil potis keema tõusta. Koori ja tükelda köögiviljad. Lisa puljongile porgandi- ja kaalikatükid ning keeda 5 minutit. Seejärel lisa kartul, herned ja hakitud till. Keeda köögiviljade pehmenemiseni.

Frikadellide valmistamiseks sega hakkliha sibulahelvestega, maitsesta. Veereta käte vahel pisikesed pallikesed ja lisa supile. Keeda suppi frikadellide valmimiseni.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?