SAMM-SAMMULT | Keerulise nimega Schwarzwaldi kook valmib lihtsalt

Ragne Värk, 10. märts 2021

Selle koogi puhul on tegemist Saksamaalt pärit maiusega, kus kakaoga maitsestatud biskviidikihtide vahel laiutavad kirsid ja vahukoor. Oma väljanägemise poolest sobib see küpsetis kindlasti mõneks pidulikumaks sündmuseks, aga tänu lihtsale valmistamiskäigule võid seda küpsetada mis tahes ajal. Inglise keeles on see kook paljudele tuttav ka kui Black Forest Cake.

Valmistamisaeg: 1 tund + tahenemisaeg üle öö
Kogus: 10-le

Originaalis niisutatakse koogipõhju kirsiviinaga. Kui sulle tundub see liiga äkiline, kasuta immutamiseks kirsimahla, kohvi või piima!

Koogipõhjad:

  • 5 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 2 dl nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl kartulitärklist
  • 2 sl naturaalset kakaopulbrit
  • näpuotsatäis soola

Kirsitäidis:

  • 1 purk kirsikompotti (u 720 g)
  • 75 g suhkrut
  • 2 sl kartulitärklist
  • 3 sl külma vett

Vahukooretäidis:

  • 4 dl vahukoort
  • 2–3 sl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut

Niisutamiseks:

  • kirsiviina, -mahla, kohvi või piima

Kaunistamiseks:

  • kirsse, tumedat šokolaadi, piparmündilehti

Tee nii!
1. Valmista põhi. Eralda munakollased munavalgetest. Mikserda munavalged pehmeks vahuks. Vahepeal nirista juurde suhkur. Jätka mikserdamist tugeva vahu saamiseni.

undefined (Ragne Värk)


2. Sega munakollased ülejäänud suhkruga. Mikserda heledaks kreemiseks vahuks.

undefined (Ragne Värk)


3. Lisa munakollasesegu munavalgevahule. Võimalusel kasuta segamiseks spaatlit, nii ei riku sa taina tekstuuri. Selle puudumisel sega tavalise lusikaga.

undefined (Ragne Värk)


4. Sega kuivained omavahel. Lisa ettevaatlikult segades munamassile.

undefined (Ragne Värk)


5. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø 20 cm). Ära jaota tainast kolme vormi, küpseta koogipõhju kindlasti ühes vormis. Nii ei jää lõpptulemus kuiv.

undefined (Ragne Värk)


6. Küpseta kooki 180kraadises ahjus 30–40 minutit. Proovi küpsusastet tiku või terava noa otsaga. Pärast küpsemist lase koogil täielikult jahtuda.

undefined (Ragne Värk)


7. Pane potti kirsikompott, tõstes kümme kirssi kaunistamiseks kõrvale. Suvel kasuta kaunistamiseks värskeid kirsse. Lisa suhkur. Kuumuta segu suhkru lahustumiseni.

undefined (Ragne Värk)


8. Sega omavahel tärklis ja vesi. Kuumuta kirsikompott keemiseni, lisa segades tärklis. Sega paksenemiseni ja tõsta pott tulelt. Lase pisut jahtuda.

undefined (Ragne Värk)


9. Lõika jahtunud koogipõhi horisontaalselt kolmeks.

undefined (Ragne Värk)


10. Ehita kook vormi valmis. Tõsta alumine koogipõhi vormi. Niisuta seda kohvi või muu meelepärasega.

undefined (Ragne Värk)


11. Laota peale pool kirsikompotist.

undefined (Ragne Värk)


12. Mikserda koor suhkrutega tugevaks vahuks. Jaota vaht silma järgi neljaks. Laota esimene osa vahukoorest vormi kirsikompoti peale.

undefined (Ragne Värk)


13. Tõsta vormi keskmine koogipõhi. Korda eelnevat tegevust: niisuta, laota peale kirsid ja tõsta peale teine osa vahukoorekogusest.

undefined (Ragne Värk)


14. Tõsta vormi viimane koogipõhi. Immuta sedagi kohviga. Määri peale kolmas osa vahukoorest. Tõsta kook külmkappi üle öö maitsestuma ja tahenema.

undefined (Ragne Värk)


15. Enne serveerimist kaunista. Määri koogiääred järelejäänud vahukoorega. Tekita koogile vahukoorest kümme kuhjakest, mille peale aseta kirsid. Kata koogiääred riivitud šokolaadiga, raputa seda pisut ka koogile. Kui soovid, võid lisada ka mõne piparmündilehe.

undefined (Ragne Värk)
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?