KOHV SÖÖGIKS | Banaani-kohvismuuti maapähklivõiga, kohvimarinaad kanale ja kohvikaste salatile

Ragne Värk, 2. september 2020

Paljude päev ei alga aromaatse hommikukohvita. Aga kas oled proovinud kohvi kasutada ka toiduvalmistamisel?

Banaani-kohvismuuti maapähklivõiga

Tummine smuuti passib nii kõhtu täitvaks hommikusöögiks kui ka lihtsalt maiustamiseks.

Mitmele: 2-le
Valmistamisaeg: 5 minutit + külmutamisaeg

  • u 0,5 dl kanget kohvi
  • 1 banaan
  • 1 sl maapähklivõid
  • 1,5 dl piima
  • 1 dl vahukoort
  • 0,5−1 tl suhkrut

Valmista kange kohv. Vala see jääkuubikuvormidesse ja külmuta. Viiluta banaan, pista ka see sügavkülma.

Pane külmunud kohv ja banaan kannmikserisse. Lisa maapähklivõi ja piim. Mikserda kõik ühtlaseks seguks. Vala smuuti klaasidesse. Mikserda koor suhkruga tugevaks vahuks ja tõsta joogile peale maitsev vahumüts.

Kohvimarinaad kanale

Kohvimarinaad kanale (Ragne Värk)

Grillida võib alati. Kui õueilmad seda enam teha ei luba, pista liha lihtsalt ahju. Kohvimarinaad annab kanalihale tummise ja sügava maitse ning liha mekib eriti hõrgult.

Mitmele: 4−5-le
Valmistamisaeg: 20 min + marineerimisaeg

  • 1 kg kanakintsuliha
  • soola

Marinaad:

  • 3 sl õli
  • 3 sl palsamiäädikat
  • 3 sl sojakastet
  • 4 sl kanget kohvi
  • 1 sl Worchestershire’i kastet
  • 1−2 tl laimist pressitud mahla
  • 1 sl mahedat sinepit
  • 1 tl mett
  • 0,25 tl pipart

Sega kõik marinaadiained omavahel kokku. Pane liha 3−5 tunniks (või üle öö) marinaadi. Vahetult enne grillimist eemalda liigne marinaad ja maitsesta liha soolaga.

Küpseta lihatükid mõlemalt poolt valmis, selleks kulub umbes 20 minutit. Serveeri värske salatiga.

Kohvikaste salatile

Kohvikaste salatile (Ragne Värk)

Kohvist saab lihtsasti valmistada maitsva kastme, mis sobib erinevate värskete salatitega. Tee ports kastet külmkappi valmis, nii saad seda vajadusel igal ajal võtta.

Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 30 minutit

Kaste:

  • 4 sl kanget kohvi
  • 2 sl palsamiäädikat
  • 2−3 tl pehmet mett
  • 1 tl mahedat sinepit
  • Salat:
  • 500 g peeti
  • oliiviõli, soola, suhkrut, pipart
  • salatilehti
  • 2 sl Kreeka pähkleid (hakituna)
  • 100 g valgehallitusjuustu

Kastme valmistamiseks sega kõik ained omavahel.

Koori ja tükelda peet. Tõsta ahjuvormi, nirista peale oliiviõli ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Sega korralikult ja küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 20 minutit. Laota kahele taldrikule salatilehed. Tõsta peale küpsetatud peedid. Lisa tükeldatud valgehallitusjuust ja hakitud pähklid. Kõige peale nirista meelepärases koguses kohvikastet.

Mine kohvisõprade festivalile!

Juba 5. ja 6. septembril saab Tallinnas Kultuurikatlas nautida kõike, mis seotud kohviga – neljandat korda toimuv Tallinn Coffee Festival tutvustab põnevaid trende ja uusi tooteid. Üritusel on kohal ka parimad kodumaised kohvieksperdid, kes huvilistele oma teadmisi jagavad. Lisainfo: www.tallinncoffeefestival.ee

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?