SAMM-SAMMULT | Kuidas valmistada hõlpsasti õhulisi aurutatud bao kukleid

Ragne Värk, 29. aprill 2020

Hiina köögist pärit aurutatud bao (baozi) kuklid on üks ütlemata mõnus amps. Kuigi tainas tavalisest pärmitainast suurt ei erine, jäävad need küpsetised pärast aurul valmimist pehmed ja õhulised.
Lao kuklite vahele ka ohtralt meelepärast täidist, nii saad toitva lõuna- või õhtusöögi!

Valmistamisaeg: 15 min ettevalmistusteks + 1 tund kergitamiseks + 15 min küpsemiseks
Kogus: 15 kuklit

  • 300 g nisujahu
  • 125 g maisitärklist
  • 2 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl kuivpärmi
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 dl sooja vett
  • 60 g võid (sulatatuna)
  • 2 sl õli (bao’de määrimiseks)

Tee nii!

undefined (Ragne Värk)


1. Klassikaliselt valmistatakse aurukukleid bambusaurutiga. Valmistamiseks tõsta kuklid küpsetuspaberiga kaetud restile ja lase kaane all valmida. Kui sul bambusaurutit pole, võid kasutada ka tavalist aurutit või aurutusresti. Kui ka neid pole, võid asetada veega täidetud potile mõne resti või metallsõela (see ei tohi veega kokku puutuda).

undefined (Ragne Värk)

2. Taina valmistamiseks sega omavahel kuivained. Sega kokku ka vesi ja sulavõi. Vedelik peab olema pisut kuumem kui käesoe, et kuivpärm aktiveerida. Sega tainaks.

undefined (Ragne Värk)

3. Sõtku tainast, kuni see ei ole enam kleepuv, vaid pehme ja ühtlane. Vajadusel võid lisada täiendavalt pisut vett. Võid taina kausist välja võtta ja seda näiteks laual kätega sõtkuda. Valmis tainas on lihtsasti töödeldav.

undefined (Ragne Värk)

4. Kergita tainast soojas kohas (soovitavalt 40−50kraadises ahjus 30−60 minutit) ehk seni, kuni see on kahekordistunud.

undefined (Ragne Värk)

5. Sõtku kerkinud tainas korralikult läbi. Seejärel rulli see jahusel pinnal kuni 1 cm paksuseks. Mida õhemaks rullid, seda õhem tuleb kukkel.

undefined (Ragne Värk)

6. Otsi välja ümmargune vorm (parim on läbimõõduga 8 cm) ja lõika tainast ringid. Järele jäänud tainas sõtku läbi, rulli uuesti lahti ja lõika sellestki ringid. Korda tegevust, kuni tainas on otsas.

undefined (Ragne Värk)

7. Määri ringid kergelt õliga. Tänu sellele ei küpse kuklitasku kokku.

undefined (Ragne Värk)

8. Voldi ringid kokku poolkuukujuliseks (õline pool jääb sisse) ja tõsta need eraldi väljalõigatud küpsetuspaberi ruudukestele. Selle asemel võid välja otsida ka tavalised muffinipaberid. Suru need lihtsalt lamedaks ja aseta kuklid peale.

undefined (Ragne Värk)

9. Rulli bao’d tainarulliga kergelt üle, kuid ära rulli üle avatud poole. Lase neil seejärel soojas kohas 30 minutit kerkida. Selle ajaga peavad kuklid õige pisut kerkima.

undefined (Ragne Värk)

10. Tee aurutamiseks vajalikud ettevalmistused. Tõsta bambusauruti veega täidetud potile ja kuumuta vesi selles keemiseni. Täida veega 2/3 potist ja pea meeles, et see ei tohi ulatuda aurutini. Veeaur on see, mis kukleid küpsetab. Bambusauruti puudumisel aseta aga potti aurutusrest või mõni rest potile. Võid kasutada ka tavalist aurutit!

undefined (Ragne Värk)

11. Tõsta kuklid (koos paberiga) aurutisse. Jäta sisse pisikesed vahed, et kuklitel oleks ruumi kerkimiseks.

undefined (Ragne Värk)

12. Kata kaanega. Küpseta 10−12 minutit, kuni kuklid on õhulised ja ilusti küpsenud. Vesi peab küpsemise ajal kogu aeg aurama, seega peaks pliidikuumus olema üle keskmise. Serveeri kohe koos täidisega!


Millega aurukukleid täita?
Kõige parem on aurukukleid süüa värskelt aurutilt võetuna. Bao’sid võid süüa värske salati, liha, köögiviljade ja muu meelepärasega. Lisa näiteks kõike seda, mida paned tavalise vrapi vahele.
Hästi maitsevad bao’de vahel peeneks riivitud või ribastatud köögiviljad, kimchi, wakame-salat, seened, liha, kala jne. Täidisega ära koonerda, lao seda kukli vahele helde käega. Pane vahele ka ohtralt kastet!

Proovi näiteks kanatäidisega bao’d

  • 2 suuremat kanakintsuliha
  • soola, pipart
  • 2−3 sl BBQ-kastet
  • 1 marineeritud kurk
  • värsket kurki
  • seesamiseemneid

Küpseta soola ja pipraga maitsestatud kanaliha pannil valmis. Sega tükeldatud liha kastmega. Haki marineeritud kurk ja lõika värskest kurgist pikad ribad. Täida valminud bao’d kurgitükkide ja -ribadega, lisa liha. Viimasena raputa peale seesamiseemneid.


Nipp!
Aurukukleid võid ka külmutada. Selleks lase eelnevalt aurutatud kuklitel täielikult jahtuda, pane need õhukindlasse kotti või säilituskarpi ning külmuta. Kasuta need ära kahe kuu jooksul.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?