SAMM-SAMMULT | Lihtne kodune vormisai pehme sisu ja krõbeda pealispinnaga

Ragne Värk, 1. aprill 2020

Olenemata sellest, kas oled saiasõber või mitte, iseküpsetatud vormisaiast ei suuda keegi keelduda. See küpsetis on maitserohke, pehme sisu ja krõbeda pealispinnaga. Piisab vaid killukesest võist, et sellest parimad maitseelamused välja võluda.

Valmistamisaeg: 25 minutit + kerkimis- ja küpsemisaeg
Kogus: 1 sai

  • 9 g kuivpärmi
  • 1 sl (kuhjaga) suhkrut
  • 1 tl soola
  • 100 g võid
  • 2 dl piima
  • 1 dl vett
  • 1 toasoe muna
  • 400 g jahu

Tee nii!

undefined (Ragne Värk)


1. Sega kuivpärm, suhkur ja sool. Kui kasutad presspärmi, uuri pakendilt, mitu grammi kuivpärmi vastab 25 grammile presspärmile. Erinevate tootjate kuivpärmi kogus presspärmiga võrreldes on erinev.

undefined (Ragne Värk)


2. Sulata potis või. Sega kokku piim ja vesi ning lisa sulavõile. Kuumuta pliidil pisut aega ehk kuni vedelik on käesoe või pisut soojem (37−40 kraadi).

undefined (Ragne Värk)


3. Vala piima-võisegu kuivainetele. Sega.

undefined (Ragne Värk)


4. Sega hulka ka muna.

undefined (Ragne Värk)


5. Lisa jahu ja sega tainas ühtlaseks. Ära ehmu, et tainas pole tavapärase pärmitaina tekstuuriga, vaid oluliselt vedelam. Nii ongi õige.

undefined (Ragne Värk)


6. Kergita tainast 40kraadises ahjukuumuses rätiku all umbes 30−40 minutit. Jälgi, et tainas liiga kaua ei kerkiks, muidu tekib sellele juurde ebameeldiv käärinud maitse.

undefined (Ragne Värk)


7. Tainas peab retseptis antud ajaga olema silmaga nähtavalt kerkinud.

undefined (Ragne Värk)


8. Sega kerkinud tainas lusikaga kiirelt läbi. Määri keeksivorm võiga. Aseta vormi põhja (pika ribana) ja otstele küpsetuspaber.

undefined (Ragne Värk)


9. Tõsta tainas keeksivormi, silu ühtlaseks. Lase soojas kohas 5−10 minutit kerkida. Küpseta 190kraadises ahjus 35−45 minutit. Kui sai liialt murenema hakkab, alanda poole pealt temperatuuri 175 kraadile. Ahjust võttes tõsta sai vormist välja jahtuma. Soovi korral võid pätsi võiga üle määrida.


Nipp!
Kui soovid magusamat saia, suurenda pisut suhkrukogust.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?