SAMM-SAMMULT | Valmista lihavõteteks traditsioonilisi magusaid ristikukleid

Ragne Värk, 31. märts 2021

Magusad ristikuklid (hot cross buns) on eriti populaarsed Austraalias ja Inglismaal, ent koguvad üha enam tuntust ka teistes riikides. Magusast pärmitainast ja rosinate ning maitseainetega täiustatud kuklid on oma olemuselt lihtsad, aga äsja ahjust võetuna maitsevad liigagi hästi.

Valmistamisaeg: ettevalmistustööd 15 min + kergitamine 40–55 min + küpsemine 30 min
Kogus: 12 tk

  • 100 g rosinaid (või jõhvikaid)
  • 450 g nisujahu
  • 100 g suhkrut
  • 7 g (2 kuhjaga tl) kuivpärmi
  • 1 tl soola
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 0,5 tl kaneeli
  • 2,5 dl sooja piima (38–40 kraadi)
  • 1 toasoe muna
  • 100 g toasooja võid

Tainas ristide tegemiseks:

  • 50 g nisujahu
  • 1 sl suhkrut
  • 2 sl piima
  • 3 sl vett

Suhkrusiirup:

  • 35 g suhkrut
  • 35 ml vett
  • 1 tl mett

Tee nii!
1. Pane rosinad 5 minutiks vette likku, seejärel nõruta hoolikalt. Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel.

undefined (Ragne Värk)


2. Kuumuta piim potis käesoojaks ja vala kuivainetele. Lisa muna. Sõtku tainas ühtlasemaks.

undefined (Ragne Värk)


3. Sõtkudes lisa juurde ka või. Kui või on juba peaaegu tainasse sõtkutud, lisa nõrutatud rosinad ja sõtku tainasse. Lase tainal 40kraadises ahjus 30–45 minutit kerkida.

undefined (Ragne Värk)


4. Kerkinud tainas on silmanähtavalt suurenenud. Kui kerkimise märke veel ei ole, lase veel pool tunnikest soojas kohas kerkida.

undefined (Ragne Värk)


5. Kerkinud tainas sõtku läbi. Tee sellest 12 võrdset tükki.

undefined (Ragne Värk)


6. Rulli tainatükid jahusel pinnal ühtlasteks ümmargusteks pallideks.

undefined (Ragne Värk)


7. Tõsta tainapallid võiga määritud ahjuvormi. Jäta pallide vahele parajad vahed, kuna need paisuvad uuel kergitamisel ja küpsetamisel omajagu. Lase tainal veel umbes 10 minutit kerkida.

undefined (Ragne Värk)


8. Vahepeal valmista tainas ristide tegemiseks. Selleks sega kõik komponendid omavahel. Segu ei tohiks tulla liiga paks, aga samas ka mitte voolav. Vajadusel lisa täiendavalt vett või jahu, et saaksid pehme pastalaadse segu. Tõsta segu pritskotti ja lõika sellelt ära väike ots. Ristid küpsetise peal ei tohi olla liiga paksud, vaid pigem peened!

undefined (Ragne Värk)


9. Pritsi pasta pika joonena tainapallidele, et moodustuks rist. Seejärel küpseta 175 kraadi juures 30–40 minutit.

undefined (Ragne Värk)


10. Küpsemise ajal valmista suhkrusiirup. Tõsta vesi ja suhkur potti ning kuumuta pliidil lahustumiseni. Lisa mesi ja kuumuta pidevalt segades veel minutike.

undefined (Ragne Värk)


11. Määri valminud ristikuklid kohe pärast ahjust võtmist suhkrusiirupiga. Serveeri!

undefined (Ragne Värk)


Proovi ka nii!
Lõika kukkel pooleks, määri lõikepooltele võid ja aseta peale juustuviilud.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?