PANNA COTTA | Üks lihtne retsept, neli luksuslikku magustoitu + suur poekraami test!

Ragne Värk, 24. märts 2021

Panna cotta on Itaaliast pärit luksuslikult maitsev kooretarretis. Võttes aluseks põhiretsepti, saad valmistada mitu erimaitselist magustoitu.

Panna cotta põhiretsept

Kogus: neljale-kuuele
Valmistamisaeg: 20 minutit + maitsestumis- ja tahenemisaeg
Muu: gluteenivaba

  • 4 dl rõõska koort (35%)

  • 2 dl täispiima

  • 1 vanillikaun

  • 3 želatiinilehte

  • 75 g suhkrut

Vala koor ja piim potti. Poolita vanillikaun, kraabi noaotsaga seemned välja. Lisa seemned ja kaun potti piimasegule. Kuumuta segu keemiseni (ära keema lase!). Lase segul pool tunnikest maitsestumiseks seista.
Vahepeal pane želatiinilehed 5–10 minutiks külma vette pehmenema.
Aja maitsestunud koor pliidil soojaks. Eemalda vanillikaun. Lisa potti suhkur. Sega, kuni see on sulandunud.
Pigista želatiinilehed käte vahel kuivaks. Lisa kuuma kooresegusse. Sega kiiresti, et želatiinilehed seguneks. Jaota valminud segu klaasidesse või purkidesse. Lase toatemperatuuril jahtuda, seejärel tõsta külmkappi üle öö maitsestuma.

Maasikakihiga panna cotta

undefined (Ragne Värk)
  • üks kogus panna cotta’t

Moosikihiks:

  • 150 g külmutatud maasikaid

  • 2 sl vett

  • 2 sl moosisuhkrut

Valmista põhiretsepti järgi üks kogus panna cotta’t. Jaota valminud kooresegu klaasidesse ja jahuta toatemperatuuril. Tõsta külmkappi üle öö maitsestuma.
Klassikaliselt serveeritakse kooretarretist õhukese moosikihiga. Praegusel ajal kasuta maasikakihi valmistamiseks külmutatud marju. Lase maasikatel kergelt sulada ja haki väiksemateks tükkideks. Kuumuta marjad vees pehmeks, lisa segades suhkur. Lase maasikasegul korralikult jahtuda.
Vahetult enne serveerimist kata panna cotta õhukese maasikakihiga ja kaunista meelepäraselt.

Soolakaramelline panna cotta

  • üks kogus panna cotta’t

  • 4 sl keedetud kondenspiima

  • soolahelbeid

Peale:

  • 8 sl rõõska koort (35%)

  • 2 sl keedetud kondenspiima

  • näpuotsatäis soolahelbeid

  • mandlilaaste, röstituna

Valmista põhiretsepti järgi üks kogus panna cotta’t.
Soolakakaramelli eraldi keetma ei pea. Mine pigem lihtsamat teed ja sega soolahelbed juba valmis keedetud kondenspiimaga. Sega kondenspiim kausis lahti, see aitab keedetud kondenspiima pehmendada. Sega juurde soolahelbed (0,5–1 tl, oluline on, et kondenspiimas oleks soolakust tunda).
Vala pidevalt segades juurde panna cotta. Jaota segu klaasidesse. Jahuta toatemperatuuril ja tõsta külmkappi üle öö maitsestuma.
Serveerimiseks kuumuta rõõsk koor ja kondenspiim potis segunemiseni, lisa maitseks soolahelbeid. Lase segul täielikult jahtuda. Serveerimisel kata magustoit soolakaramelliga ja lisa peale pannil röstitud mandlilaaste.

Šokolaadi-panna cotta Cointreauga

undefined (Ragne Värk)
  • üks kogus panna cotta’t

  • 100 g tumedat šokolaadi

  • 3–4 sl Cointreau apelsinilikööri

Serveerimiseks:

  • meelepärast hapukat moosi

  • šokolaadi

Sulata šokolaaditükid veevannil. Valmista põhiretsepti järgi üks kogus panna cotta’t.
Vala see korralikult segades sulanud šokolaadile. Jälgi, et šokolaad korralikult seguneks. Vala juurde liköör. Sega ühtlaseks. Jaota segu klaasidesse. Jahuta toatemperatuuril ja tõsta külmkappi üle öö maitsestuma.
Serveerimisel kata magustoidud õhukese kihi astelpaju- või apelsinimoosiga. Võid kasutada ka mõnda muud meelepärast hapukat moosi. Lisa kaunistuseks pisut šokolaadi.

Mangone panna cotta

  • üks kogus panna cotta’t

  • 4 sl mangopüreed

Serveerimiseks

  • 4 sl mangopüreed

  • 4 sl mangotükke

Valmista põhiretsepti järgi üks kogus panna cotta’t. Sega hulka mangopüree. Jälgi, et kõik ilusti seguneks. Jaota segu klaasidesse ja jahuta maiused toatemperatuuril. Tõsta külmkappi üle öö maitsestuma.
Serveerides tõsta peale mangopüreed ja -tükke.


7 soovitust valmistajale

  • Vanillikaun on küll hinnalt kallis, aga kui soovid valmistada ehtsa vanillimaitsega kooretarretist, tasub seda kindlasti kasutada. Võid kasutada ka vanillsuhkrut, aga maitsevahe on tuntav.

  • Kui valmistad panna cotta peale eraldi moosi või mõne muu katte, tuleb see kindlasti jahutada. Kuum kate hakkab kooretarretist sulatama.

  • Kooresegu ei tohi keema lasta, seda tuleb kuumutada. Kui segu läheb keema, eemalda pott kohe pliidilt.

  • Segamine on oluline. Kuid väldi tugevat ülesegamist!

  • Selle magustoitu valmistamisel on kõige mugavam kasutada lehtželatiini.

  • Želatiini kasutamisel jälgi hoolikalt, et see korralikult kooreseguga seguneks, muidu võib magustoit kihiliseks minna.

  • Lase magustoidul kindlasti üle öö külmkapis seista ja maitseid koguda. Kõige maitsvam on see valmistamisele järgneval päeval, pikemalt seistes magustoidu maitse ja tekstuur muutuvad.


Test! Kuidas maitseb poekraam?

LEMMIK
Farmi vaniljene panna cotta

undefined (Ragne Värk)


10/10
Topsi avades on tunda meeldivat vanillist aroomi, magustoidus on näha ka pisikesi vanillitäpikesi. Esialgu pisut pettume, kuna puudu on traditsiooniline moosikiht, süües aga ei tunne sellest üldse puudust. Maius on õhuline ja parajalt kreemine. Tekstuurilt ei ole üleliia tarretunud. Õnneks on ka suhkrukogusega täpselt naelapea pihta tabatud. Kindlasti ostaks seda teinekordki!
Hind Coopis 0.76 (150 g)

Saaremaa Köögi panna cotta

undefined (Ragne Värk)


9/10
Ka see panna cotta on meeldiv üllatus, eriti veel, kui lugeda pakendilt koostisosi. Meile meeldib katteks oleva vaarikamoosi värske ja selge aroom. Kooretarretisel on ehe ja meeldiv maitse, aga see võiks olla sutsu tugevam, sest lõpptulemusena jääb vaarikamoos domineerima. Ostaks teinekordki.
Hind Coopis 0.89 (160 g)

Selveri panna cotta

undefined (Ragne Värk)


5/10
Topsi avades ei näe magustoit isuäratav välja. Moosikiht katab vaid poolt magustoitu, teisele poolele on eraldunud vedelik. Suhkruga on liialdatud. Ülimagus on nii vaarikamoosikiht kui ka kooretarretise osa on üleliia suhkrune. Tervet topsi ei tahagi ära süüa. Pärast sellist magusat ampsu haaraks midagi soolast peale.
Hind Selveris 0.99 (130 g)

Epiima panna cotta

undefined (Ragne Värk)


3/10
Pakki avades ootame meeldivat vanillilõhna, kuid see puudub. Selle asemel lööb ninna pealetükkiv ebameeldiv aroom. See kandub üle ka maitsesse, ootamatu kõrvalmekk paneb selles magustoidus pettuma. Imelik kõrvalmekk kaob, kui ise ohtralt marju ja moosi lisada. Harjumuspärane moosikiht puudub, ainus pluss on maiuse pehme, õrn ja koorene tekstuur. Pigem pettumus ja järgmine kord jääb poodi.
Hind Maximas 0.55 (150 g)

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?