SAMM-SAMMULT | Võta julgelt ette pasteeditegu, sest kodutehtust paremat pole

Ragne Värk, 24. märts 2021

Omatehtud pasteedist paremat ei ole! Hõrgu mekiga kanamaksamääre valmib ilma soovimatute lisaaineteta ja ainult nendest komponentidest, mida ise soovid kasutada.

Valmistamisaeg: 40 min + leotamisaeg piimas
Kogus: karbitäis

  • 500 g kanamaksa
  • piima (maksa leotamiseks)
  • 0,5 sibulat
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 porgand
  • väike kimbuke värsket tüümiani
  • 2–3 sl konjakit
  • 150 ml rõõska koort (35%)
  • 100 g võid
  • soola, pipart
  • näpuotsatäis kaneeli
  • näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit

Tee nii!

1. Eemalda kanamaksalt üleliigsed kelmed.

1.

2. Pane puhastatud kanamaks vähemalt 30 minutiks piima sisse likku. See mahendab maksa mõrkjat mekki.

2.

3. Haki sibul, küüslauguküüs ja porgand. Jälgi, et porganditükid liiga suured ei jääks.

3.

4. Kuumuta pannil õli. Prae tükeldatud köögiviljad õlis pehmeks. Tee seda madalal kuumusel, et ükski komponent kõrbema ei läheks. Küpsemise lõpu poole sega juurde hakitud tüümian. Tõsta köögiviljad pannilt.

4.

5. Tõsta maks piimast. Patsuta tükid majapidamispaberiga kuivaks. Märjaks jäetud kanamaks hakkab pannil küpsemise asemel hauduma.

5.

6. Kuumuta samal pannil veel pisut õli. Prae maksatükid mõlemalt poolt küpseks. Kui kogu maks pannile ei mahu, prae kahes osas. Maitsesta maksatükke soola ja pipraga. Praadimise lõpu poole vala pannile konjak ja lase alkoholil aurustuda.

6.

7. Tõsta pannile tagasi eelnevalt praetud köögiviljad. Vala juurde rõõsk koor. Hauta pannitäit madalal kuumusel umbes 5–7 minutit. Jälgi, et porgand saaks haudumise lõpuks pehmeks.

7.

8. Tõsta hautatud segu kannmikserisse. Lisa võitükid.

8.

9. Püreesta segu ühtaseks ja täpselt nii kreemjaks, kui ise soovid. Maitsesta pasteeti soola ja pipraga, lisa kaneel ja muskaatpähkel, soovi korral muidki meelepäraseid lisandeid või maitseaineid. Säilita pasteeti jahedas kohas kaanega suletavas karbis ja tarvita ära nädala jooksul.

9.

Kolm soovitust

  • Pasteedi valmistamisel ole ettevaatlik sibula lisamisega. See võib matta enda alla kõik muud maitsed ja lõpptulemus võib jääda väga sibulane.
  • Tavalise õli asemel võid maksa praadimiseks kasutada pardi- või hanerasva.
  • Soovi korral võid pasteeti täiendada erinevate lisandite ja ürtidega, mis täiendavad tekstuuri ja maitset. Kasuta kuivatatud puuvilju, pähkleid, seemneid, roseepipart, kadakamarju jne.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?