SA-LA-TI-LE! Kevadiselt ilmekad rohelised kerged ja maitsvad eined

Pille Enden, 3. juuni 2020

Kevadine salat võib olla lihtne või toekam. Igal juhul pane sinna nüüd rohkelt värsket rohelist.

Mereannid rukolasalatiga

undefined (Jaan Heinmaa)


Hõrk maitseelamus mereandidest ja rohkest värskest salatist valmib ülilihtsalt.

VALMISTUSAEG 15 MINUTIT + 2 TUNDI LEOTAMISEKS
NELJALE

  • 2 jahutatud kalmaarituubi
  • 1 dl piima
  • 1 küüslauguküüs
  • 0,5 punast tšillikauna
  • 1 sl riivitud ingverit
  • 100 g rukolalehti
  • 1 suurem õun
  • 2 avokaadot
  • 1 laim
  • 2 sl õli
  • 300 g kooritud jahutatud tiigerkrevette
  • soola

KASTE:

  • 1 sl sojakastet
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • 3 sl oliiviõli
  • 0,5 tl pruuni suhkrut
  • serveerimiseks palsamiäädikakreemi

Lõika kalmaarituub viiludeks ja pane vähemalt kaheks tunniks piima sisse likku. Haki küüslauk ja tšilli, riivi ingver peene riiviga. Sega kastme ained, lisa kaussi salatilehed ja sega läbi. Lõika avokaado ja õun õhukesteks viiludeks, piserda laimimahlaga. Kuumuta pannil õli, lisa küüslauk, tšilli ja ingver ning kuumuta üks minut. Lisa nõrutatud kalmaariviilud ja krevetid ning kuumuta, kuni krevetid lähevad roosaks ja kalmaar pruunistub, pööra ümber ja kuumuta ka teiselt poolt värvi muutumiseni, maitsesta soolaga. Tõsta taldrikule salatilehed, õuna- ja avokaadoviilud ning krevetid ja kalmaariviilud. Nirista peale palsamikreem.

Kruubi-peedi-kuumsuitsulõhesalat

undefined (Jaan Heinmaa)


Koduse mekiga salat saab maitset mädarõikast ja sinepist. Lõhe asemel võib proovida ka muud kuumsuitsukala.

NELJALE
VALMISTUSAEG 45 MINUTIT + 4−5 TUNDI LEOTAMISEKS

  • 240 g odra- või speltakruupe
  • 1 sl oliiviõli
  • 100 g salatilehti
  • 300 g kuumsuitsulõhet
  • 150 g keedupeeti

KASTE:

  • 4 sl oliiviõli
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 sl mädarõigast
  • 2 tl täisterasinepit
  • soola, pipart

Pane kruubid 4–5 tunniks likku ja nõruta. Pane kruubid kastrulisse ja kalla peale külm vesi, keeda pehmeks. Sega kastmeks oliiviõli, sidrunimahl, mädarõigas ja sinep, maitsesta soola ja pipraga.
Sega nõrutatud kruubid 1 sl õliga. Pane pool kruupidest ja salatilehtedest alusele. Raputa peale ülejäänud kruubid, pane peale ülejäänud salatilehed. Tükelda kala ja laota salatile, säti peale peediviilud. Nirista peale ülejäänud kaste.

Kinoa-feta-granaatõunasalat

undefined (Jaan Heinmaa)


Kinoa on kevadiseks salatiks kerge ja tervislik valik. See rohke valgusisaldusega teravili hoiab granaat-õunaseemnete, rosinate ja juustuga täiendatuna nälja pikalt eemal.

VALMISTUSAEG 25 MINUTIT
NELJALE

  • 300 g kinoad
  • 1 punane sibul
  • 85 g rosinaid
  • 0,5 granaatõuna
  • 1dl hakitud koriandri-, lehtpeterselli- ja mündilehti
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 tl mett
  • soola, pipart
  • 200 g fetat
  • 85 g röstitud seedermänniseemneid või mandlilaaste

Keeda kinoa vastavalt pakil olevale õpetusele. Nõruta ja määri näiteks ahjuplaadile jahtuma ning kuivama. Sega jahtunud kinoa hulka hakitud sibul, rosinad, granaatõunaseemned ja hakitud ürdilehed. Sega sidrunimahl, oliiviõli ja mesi, maitsesta soola ning pipraga. Tõsta salat vaagnale ja raputa peale juustukuubikud ning seedermänniseemned.

Pasta-salat spargli, singi ja tomatiga

undefined (Jaan Heinmaa)


Spargel ja tomat annavad toitvale pasta’le kergust ning värvi. Tervisesõbralikuma salati saad, kui kasutad täistera-pasta’t.

VALMISTUSAEG 25 MINUTIT
NELJALE

  • 250 g pasta’t (nt farfalle)
  • u 250 g sparglit
  • 1 sl oliiviõli
  • 100 g prosciutto-sinki
  • 2 šalottsibulat
  • 4 ploomtomatit
  • 50 g parmesani
  • 50 g rukola- vm salatilehti

KASTE:

  • 1 dl majoneesi
  • 1 dl maitsestamata jogurtit
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 1 sl hakitud estragoni
  • 2 sl sidrunimahla
  • soola, musta pipart

Keeda pasta vastavalt pakendil olevale õpetusele. Lõika sparglil puitunud osad ära ja tükelda varred. Lisa tükeldatud spargel kaheks viimaseks keeduminutiks pasta-keeduvette. Nõruta pasta ja spargel ning loputa külma veega. Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sink ja prae krõbedaks. Võta pannilt ja tõsta majapidamispaberile nõrguma. Pane pannile õhukeselt viilutatud sibul ja kuumuta pehmeks. Sega kastmeks majonees, jogurt, riivitud sidrunikoor ja hakitud estragon, maitsesta sidrunimahla, pipra ja soolaga. Lisa kastmele pasta, spargel, 3/4 singist, sibul, kuubikuteks lõigatud tomatid ja riivjuust. Sega hästi läbi ja serveeri ülejäänud singi ning salatilehtedega.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?