KÕIGE KASULIKUM MAIUS! Jõhvika-õunamoos, jõhvikakreem ja kodune jõhvikakook

Ragne Värk, 16. september 2020

Jõhvikas on vitamiinirohke mari, mida saab edukalt kasutada kokkamisel. Kolm magusat jõhvikarooga ootavadki katsetamist – põnev jõhvika-õunamoos, ahvatlev jõhvikakreem ja kodune marjakook. Kas olete valmis?

Jõhvika-õunamoos
Mida teha õunte ja jõhvikatega? Ikka magusat õunamoosi, mis sobib hästi nii pannkookidele kui ka lisandiks liha kõrvale!

Mitmele: 2 purki
Valmistamisaeg: 1 tund

Soovitus: Soovi korral võid keemise ajal potti pista ka kaneelipulga, mis eemalda vahetult enne moosi purki panemist.

  • 400 g jõhvikaid
  • väike sorts vett
  • 2 õuna
  • 2 virsikut
  • 250 g suhkrut

Pane jõhvikad potti ja lisa sorts vett. Koori ja lõika õunad ning virsikud väikesteks tükkideks ning lisa samuti potti. Luba segul potis keema tõusta ja seejärel lase madalal kuumusel podiseda u 40 minutit, ise aeg-ajalt hoidist segades. Vahetult enne valmimist lisa segades suhkur ja lase sel moosi täielikult sulada. Vajadusel võid lisada täiendavalt suhkrut, kui moos tundub liiga hapu. Tõsta valminud hoidis kohe puhastatud purkidesse ja kaaneta.

Jõhvikakreem

(Ragne Värk)

See on üks mõnus ja krutskitega magustoit, mis meeldib ka lastele. Roosa magustoit sisaldab peale jõhvikate ka vahukoort, vahukomme, pähkleid ja pirni.

Mitmele: 4−6-le
Valmistamisaeg: 20 minutit

  • 100 g jõhvikaid
  • 40 g suhkrut
  • 50 India pähkleid
  • 50 g vahukomme
  • 1 pirn
  • 200 ml vahukoort

Püreesta jõhvikad suhkruga. Lisa hakitud pähklid, väikesed vahukommi- ja pirnitükid. Vahusta koor tugevaks vahuks ja lisa ülejäänud segule. Sega läbi, tõsta vaht magustoidukaussidesse ja serveeri.

Kodune jõhvikakook

(Ragne Värk)

Koduste kookide retsepte ei ole kunagi üleliia palju. Seepärast jagame üht lihtsat retsepti, mille peaosas just jõhvikad.

Kogus: 10−12 viilu
Valmistamisaeg: 1 tund

Soovitus: Kook on hea kohe, kuid seistes muutub aina mahlasemaks.

  • 100 g toasooja võid
  • 1 apelsini riivitud koor
  • 180 g (2 dl) suhkrut
  • 1 muna
  • 240 g (4 dl) nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 200 g keefirit
  • 200 g jõhvikaid

Sega toasoe või apelsinikoore ja suhkruga vahule. Seejärel lisa segades muna. Sega ülejäänud kuivained omavahel ja lisa koos keefiriga võisegule. Kõige viimasena sega tainasse jõhvikad. Tõsta tainas võiga määritud kandilisse ahjuvormi (18 × 25 cm) ja küpseta 180 kraadi juures 45−50 minutit.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?