KUMMARDUS KARTULILE | Kana ja kartuli vormiroog, kartulitainal tomatipirukas ja lihtsad küüslaugukartulid

Ragne Värk, 9. september 2020

September on Eesti toidu kuu ja seetõttu tõstame köögis aukohale vana hea kartuli. See on tooraine, millest saab valmistada palju erinevaid toite. Seekord jagame lihtsate argiroogade retsepte.

Kana ja kartuli vormiroog

undefined (Ragne Värk)


Lihtne ja kiire retsept, mille järgi valmib juustune kartuliroog.

Mitmele: neljale
Valmistamisaeg: 1 tund

  • 600 g koorimata kartuleid
  • soola, õli
  • 1,5 dl vahukoort
  • 75 g sulatatud juustu
  • 150 g riivitud juustu
  • peotäis basiilikulehti
  • 200 g küpsetatud linnuliha
  • soola, pipart

Koori ja tükelda kartulid. Pane ahjuplaadile, nirista üle õliga ja maitsesta soolaga. Sega läbi. Küpseta kartuleid 200kraadises ahjus 20 minutit.
Kuumuta koor potis keemiseni. Lisa sulatatud juust ja lase sel pidevalt segades täielikult koore sisse sulada. Tõsta pliidilt. Lisa riivitud juust ja hakitud basiilikulehed. Maitsesta kergelt soola-pipraga.
Lisa küpsetatud kartulid ja tükeldatud liha kooresegusse. Sega läbi. Tõsta segu võiga määritud ahjuvormi. Küpseta 200 kraadi juures 15−20 minutit.

Kartulitainal tomatipirukas

undefined (Ragne Värk)


Kartulist valmistatud tainas on mahlane, samas parajalt võine ja krõbe ning sellest saab valmistada erinevaid pirukaid. Seekordne tomatipirukas saab eriti maitsev kodumaistest viljadest valmistatuna.

Mitmele: kuuele
Valmistamisaeg: ettevalmistusteks 15 min + 30 taina seismiseks
+ 1 tund küpsemiseks

Tainas:

  • 150 g keedetud kartuleid
  • 150 g speltanisujahu
  • 100 g võid
  • 0,5 tl soola-pipra

Täidis:

  • 100 g hapukoort
  • 100 g majoneesi
  • 100 g riivitud juustu
  • 1 muna
  • 3−4 tomatit
  • 1 sl tüümiani või basiilikut (hakituna)
  • soola, pipart

Riivi kartulid või murenda käte vahel. Pane kõik ained kaussi. Sõtku kätega ühtlaseks tainaks. Tõsta 30 minutiks külmkappi maitsestuma. Võta välja, rulli tainas õhemaks ja suru võiga määritud ümmarguse vormi (Ø 22−24 cm) põhja ning äärtele.
Täidise valmistamiseks sega kokku retsepti neli esimest komponenti. Maitsesta soola-pipraga ja tõsta vormi põhjale. Laota peale tomativiilud ja puista üle hakitud ürtidega. Raputa maitseks soola-pipart. Küpseta pirukat ahju alumisel siinil 180 kraadi juures 1 tund.


Nipp!
Kuigi enamasti kasutatakse kartulitainast soolaste pirukate valmistamiseks, saab seda tegelikult kasutada ka magusate kookide ja pirukate tegemiseks.

Lihtsad küüslaugukartulid

undefined (Ragne Värk)


Serveeri maitsvaid küüslaugukartuleid külma hapukoorekastmega või paku neid mis tahes liharoa kõrvale. Meeste lemmik!

Mitmele: neljale
Valmistamisaeg: 40 min

  • 1 kg kartuleid
  • soola
  • 100 g oliiviõli
  • 4 küüslauguküünt
  • 4 sl hakitud peterselli
  • 2 sl pärmihelbeid

Lõika kooritud kartulid väiksemateks tükkideks. Keeda soolaga maitsestatud vees 5−7 minutit. Nõruta ja pane ahjuvormi (võimalusel ühe kihina).
Sega omavahel oliiviõli, hakitud küüslauguküüned ja petersell, nirista kartulitele. Sega korralikult läbi. Raputa peale pärmihelbeid. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15−20 minutit, kuni kartulid omandavad kerge kuldpruuni jume. Küpsemise ajal võid kartuleid üks-kaks korda pöörata. Võta ahjust, maitsesta täiendavalt ja serveeri.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?