SAMM-SAMMULT | Inglise stiilis kodune õunapirukas on armastatud kõikjal maailmas

Ragne Värk, 9. september 2020

See põnevatest maitsetest pungil õunapirukas on küll pärit Inglismaalt, kuid tänaseks on sedasorti topelttaina ja õunatäidisega küpsetis saanud armastatuks kogu maailmas. Serveeri pirukat vanillijäätise, -kastme või vahukoorega!

Valmistamisaeg: 30 min ettevalmistusteks + 30 min taina seismisaeg + 40 min küpsetamiseks
Mitmele: 8-le

Tainas:

  • 300 g nisujahu
  • 1 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 200 g võid
  • 2 sl külma võid
  • paar tilka äädikat (30%)

Täidis:

  • 4−5 õuna
  • 2 sl suhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 2 sl nisujahu
  • näpuotsatäis soola
  • näpuotsatäis kardemoni
  • 2 sl võitükke
  • 1 muna (pealt määrimiseks)

Tee nii!
1. Sega kuivained omavahel. Lisa külmad võitükid ja näpi sõrmedega purutaoliseks massiks. Jälgi, et tainasse ei jääks suuri võitükke.

undefined (Ragne Värk)


2. Sega kokku vesi ja äädikas. Äädikas on vajalik selleks, et tainas jääks kergelt kihiline. Lisa segu tainale. Hakka nüüd sõtkuma. Võta selleks aega, tainas peab tulema võimalikult elastne. Vajadusel lisa sorts vett. Sõtku tainast ühtlane pehme pall ja tõsta umbes 30 minutiks külmkappi.

undefined (Ragne Värk)


3. Koori õunad. Lõika neljaks ja eemalda südamik. Lõika õunasektorist õhukesed viilud. Kindlasti ära tükelda õunu, kuna nii küpsevad need pirukas ebaühtlaselt ja võivad tooreks jääda.

undefined (Ragne Värk)


4. Sega kokku täidise kuivained. Lisa õunaviilud ja sega veel kord. Kui õunad on hapukad, suurenda kindlasti suhkrukogust! Ära kindlasti jäta jahu lisamata, see seob õuntest küpsemisel eralduvat mahla ja nii ei muutu täidis vedelaks.

undefined (Ragne Värk)


5. Jaga külmkapis seisnud tainas kaheks, jättes ühe tainaosa pisut suuremaks.

undefined (Ragne Värk)


6. Otsi välja koogivorm (Ø 21−22 cm) ja määri see võiga. Rulli suurem tainapall jahusel pinnal õhukeseks. Voldi lahtirullitud tainas pooleks (nii on seda lihtsam vormi tõsta).

undefined (Ragne Värk)


7. Tõsta poolitatud tainas koogivormi. Voldi see lahti. Lõika üle koogivormi ulatuvad tainaääred sirgeks. Vajadusel vormi ja silu tainas ühtlaseks.

undefined (Ragne Värk)


8. Lao õunad tainapõhjale. Nende peale tõsta võitükid.

undefined (Ragne Värk)


9. Võta nüüd teine tainapall. Rulli see õhukeseks. Tõsta vormile.

undefined (Ragne Värk)


10. Suru katte ja põhja ääred omavahel kokku.

undefined (Ragne Värk)


11. Tee tainale noaga peale kaks sisselõiget. Määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta pirukat pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 30−40 minutit. Tavarežiimi (ülevalt-alt küpsetus) kasutades küpseta pirukat sama kaua kuid 200 kraadi juures. Kui pirukas hakkab pealt liialt pruunistuma, kata see küpsemise ajal fooliumiga. Enne serveerimist lase pirukal vähemalt 30 minutit jahtuda.

undefined (Ragne Värk)
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?